Джон Кери отмени визита в Израел, заради оръжейни доставки за Сирия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери отложи насрочената си за днес визита в Израел и други страни от Близкия изток, за да участва в обсъждането на плановете на Белия дом за евентуалното начало на доставките на оръжие за сирийската опозиция, съобщиха източници в американското ръководство, цитирани от РИА Новости.

Според източниците президентът Барак Обама може още през тази седмица да обяви започването на оръжейните доставки за умерените опозиционни групи, сражаващи се в Сирия. По-малко вероятно е да бъде взето решение за изпращането на подразделения на американските ВВС в региона за осигуряването на безполетна зона над Сирия. В същото време администрацията на САЩ по принцип не разглежда варианта с намземна интервенция в Сирия. Източниците посочиха, че Белият дом е обезпокоен от последните военни успехи на официален Дамаск в противопоставянето с въоръжените опозиционни групировки.

Бойците от ливанското шиитско движение „Хизбулла” помогнаха на сирийските правителствени войски да действат по-ефективно срещу опозиционните сили, но понесоха сериозни загуби, заяви експертът от вашингтонския Институт за Близкия изток Уейн Уайт, който е бивш заместник-директор на офиса на Държавния департамент на САЩ за разузнаването в Близкия изток и Южна Азия, предаде РИА Новости.

„С оглед на размаха на бойните действия и съобщенията от Сирия може да се предположи, че във военните операции на сирийските правителствени сили в момента участват няколко хиляди представители на „Хизбулла”. Те помагат на режима основно със силно мотивирани пехотинци”, коментира Уайт. „Бойците на „Хизбулла” се сражаваха отчаяно в Кусейр. Ръстът на гробовете в контролираните от движението райони на Ливан сочи, че в боевете за града те са понесли множество жертви. В тези интензивни въоръжени сблъсъци, към които се прибави и жестоката вражда между религиозните групировки, със сигурност са извършени военни престъпления. Ние просто не знаем точните цифри”, посочва експертът.

Лидерът на „Хизбулла” Хасан Насрала в едно от изказванията си призна, че бойците на групировката взимат активно участие в сирийския конфликт. Властите в САЩ, които определят „Хизбулла” като терористична организация, настояха от нея да изтегли своите въоръжени бойци от Сирия.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.