Джон Кери: Изявлението на Путин за увеличаване на ядрения арсенал буди тревога

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази безпокойство от изявлението на руския президент Владимир Путин, че Русия ще добави към ядрения си арсенал тази година над 40 нови междуконтинентални балистични ракети.

„Няма как човек да чуе подобни изявления от лидера на могъща държава и да не се разтревожи от последиците“, каза Кери.

Разполагаме с договора СТАРТ“, припомни той, визирайки историческия договор за ядрено разоръжаване, подписан през 1991 г. между СССР и САЩ.

От 90-те години насам сме си сътрудничил страшно много по въпроса за унищожаване на ядрените оръжия, които се намираха на бившите територии на СССР и никой не иска да направим крачка назад“, каза държавният секретар.

„Никой не иска връщане към Студената война“, добави той.

Изявлението на Путин беше направено, след като американския медии разпространиха план за разполагане на американско тежко въоръжение в Източна Европа. Руски представители вече осъдиха това намерение като най-агресивния акт на САЩ от Студената война насам.

Кери говори пред журналисти в необичайна обстановка – от дома си в Бостън, чрез видеоконферентна връзка с журналисти, където се възстановява от счупване на крак след падане от колело във Франция. Освен за Русия, дипломат номер едно на САЩ, засегна и темите Иран и Сирия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.