Джо Байдън в Киев: Ние, САЩ, сме с вас и с народа на Украйна

„Ние, Съединените щати, оставаме с вас и с целия украински народ. Но подкрепяме една единна Украйна. Ние не признаваме руските действия в Крим”. Това заяви в Киев американският вицепрезидент Джо Байдън след .разговора си с премиера Арсений Яценюк. Заместникът на Обама увери, че САЩ ще застанат до Украйна срещу “унизителните заплахи”.
Джо Байдън е първият високопоставен американски представител, който посещава Украйна след визитата на държавния секретар Джон Кери на 4-ти март. Вицепрезидентът нд ИДЪ е в Киев от вчера, за да подкрепи прозападните власти, изправени пред сепаратистки бунтове в източната част на страната, предадоха световните агенции.
На среща с лидерите на различни политически партии американският вицепрезидент допълни, че те разполагат с историческа възможност да изградят единна Украйна, съобщи БНР. Байдън насърчи политиците “да се борят с рака на корупцията” в държавната администрация и декларира, че САЩ са готови да помогнат на Украйна да стане енергийно независима от Русия.
„Нито една нация няма правото просто да заграбва земя от друга нация. Нито една нация няма това право. Ние никога няма да признаем руската нелегална окупация на Крим, нито светът ще я признае”, заяви още Джо Байдън. – „Нито една нация не трябва да заплашва своите съседи, като струпва войски по границата. Призоваваме Русия да изтегли своите сили. Нито една нация не трябва да подклажда нестабилността в съседните страни. Призоваваме Русия да спре да подкрепя мъже, които се крият зад маски, в униформи без разпознавателни знаци, които сеят размирици в Източна Украйна. Ясно заявихме, че по-нататъшното провокативно поведение от руска страна ще доведе до по-висока цена и по-голяма изолация”.
От своя страна украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че руските специални сили работят в Източна Украйна, за да подкопаят президентските избори, насрочени за 25-и май, и призова Москва да ги изтегли.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.