Джим Йон Ким: Светът губи битката срещу ебола

Светът “губи битката” срещу ебола поради липса на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика. “Продължавам да смятам, че светът не е разбрал какъв е възможният по-неприятен риск, не само за икономиката на Западна Африка, но и за глобалната икономика, и ние все още губим битката”. Това заяви президентът на Световната банка Джим Йон Ким на пресконференция във Франция с президента Франсоа Оланд и ръководителите на Международния валутен фонд, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и на други международни организации.
Президентът на СБ оцени като закъснели действията срещу епидемията от хеморагичната треска, причинявана от вируса ебола. Джим Йон Ким се обърна с призив към западните страни да спрат да мислят само за границите
си, а да ангажират още хора и ресурси за борбата с вируса.

Като своебразен контрапункт на казаното от Джим Йон Ким от Световната здравна организация (СЗО) съобщиха официално, че ебола вече е изчезнала от Сенегал и поздравиха властите в страната за тяхното старание да сложат край на предаването на вируса.

В Сенегал в продължение на 42 дни не са били регистрирани никакви нови случаи на смъртоносното заболяване.

Координаторът на ООН за ебола Дейвид Набаро защити международните усилия за овладяване на епидемията в Западна Африка. Пред ББС Набаро подчерта, че до края на годината ще бъдат осигурени 4 000 легла за пациенти с ебола, в сравнение с 300 през месец август. Изказването на Набаро бе в отговор на критиките от страна на “Лекари без граници” и доклад на СЗО, които обвиниха агенцията към ООН, че е пропуснала шанса да спре разпространението на болестта.

“Организираме изключителна по мащабите си реакция: с огромен брой хора – петдесет медицински екипа в региона, обучение на хиляди хора, логистични услуги с десетки хеликоптери и превозни средства”, заяви Дейвид Набаро. Той изтъкна, че операцията наистина е изключително голяма и са необходими много средства за осъществяването й, така че е нормално хората да се питат дали ще е успешна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.