Джеймс Ърл Картър: САЩ са главният подпалвач на войни в света

„Целият свят почти единодушно вижда в лицето на САЩ главният подпалвач на войни и конфликти. Всички смятат, че ние безразборно се намесваме във военни конфликти и виждат, че подкрепа за такива действия има не само от страна на властите на САЩ, но и на обикновените американци”. Това коментира бившият американски президент Джеймс (Джими) Картър (1976-1980 г) в интервю за онлайн изданието Salon. Този извод той е направил въз основа на пътуванията си по света през последните години в рамките на дейността на “Центъра Картър.” Интервюто бе взето по повод публикуването на новата му книга A Call to Action (“Призив за действие”), съобщава БГНЕС.
Инетрвюиращият отбелязва, че в отговор на руските действия в Крим държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че през XXI век е недопустимо да нахлуваш в други страни. На което Картър отвърна: “Мисля, че в този момент много от нас си казаха на ум: „Момент, та ние точно това направихме в Ирак през този век. Ние го направихме. И правим това през цялото време. Такъв е Вашингтон. За съжаление. И така се прави от години”, изтъква бившият президент.
Коментирайки фраза от книгата си, където казва че “САЩ са участвали във въоръжени конфликти и са използвали сила за разрешаване на спорове повече от всяка друга държава”, Джими Картър добави: “Вярно, аз съм изброил 10 или 15 такива конфликти, а мога да посочи и още толкова”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.