Дж. Алън: Българите и британците нямат проблеми в отношенията си

"Зная, че 7000 мои сънародници живеят в България през цялата година, още 7000 имат къщи тук и още 30 000 идват всяка година като туристи. Така че има много британци, които познават много добре България. И мисля, че това е положително за България, защото това означава, че много британци могат да говорят за своя опит тук. Нямаме много проблеми в отношенията си”. Това коментира днес посланикът на Великобритания Джонатан Алън във връзка с провеждащия се за първи път  ден на отворените врати в неговата резиденция в София. Дипломатът изтъкна своята убеденост, че хората в цял свят искат едни и същи неща. По думите на посланик Алън, българите са много топли и отворени хора, така както ние, британците сме отворени хора, отворени сме към целия свят.

Облечен небрежно с дънки и тениска с британския флаг и с широка усмивка на лицето си, посланик Алън посрещаше сърдечно своите гости, които заприиждаха още в началото на деня на отворените врати в 10 ч тази сутрин. До 16 ч днес те ще имат възможността да надникнат във великолепните зали за приеми в резиденцията на бул. "Васил Левски" 36. С пълно основание резиденцията се гордее и с прекрасната си градина, в която днес имаше щанд с традиционен английски чай, както и маси с типични английски сладкиши, приготвени специално от служители на посолството и от самия посланик и неговата съпруга. В рамките на деня на отворените врати беше показана и изложба с фотографии на Блага Димитрова, част от проекта "Без граници – Лондон".

"Това събитие е и част от нашите Британски седмици в България, с които ние празнуваме топлите и силни връзки между България и Великобритания. Другата година ще празнуваме 100-годишнината на резиденцията и затова искахме да покажем на нашите съседи какво е вътре. Всички могат да видят резиденцията отвън, но не много могат да я видят отвътре", каза още посланик Алън.

Британските седмици ще продължат до 11 юни, когато в резиденцията ще бъде даден официален прием по повод рождения ден на кралица Елизабет II.

(БГНЕС)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.