Дянков повтори, че държавата не може да финансира АЕЦ „Белене”

Изграждането на АЕЦ „Белене" с държавни пари ще доведе до национална катастрофа.  Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в сутрешния блок на Нова Телевизия. Така той за пореден път защити мнението си, че проектът за втора атомна централа е непосилен за българския бюджет. Вицепремиът отговори на въпрос  колко в действителност ще струва изграждането на АЕЦ-а, така: „трябва да вярваме на руските експерти, които твърдят, че цената ще е 22 милиарда лева.
„Росатом“ обаче опроверга на 22 януари тази  цифра. „Ако на този референдум се каже – дайте с държавни пари да строим „Белене", това означава национална катастрофа, означава, че ще се върнем 1996-1997 година, когато комунистите и социалистите банкрутираха държавата", заяви днес Дянков.
Коментирайки цената на проекта „Белене" Дянков изтъкна още, че ако пристъпим към строежа му, държавата ще трябва да даде сума, седем пъти по-голяма от всички разходи за здравеопазване и три пъти по-голяма от тези за пенсии. „Ако тръгне да се строи с държавни средства, ще банкрутира държавата", категоричен бе той.
По въпроса с кризисната ситуация във ВМЗ-Сопот вицепремиерът коментира, че там проблемът се отлага с години и отбелязва, че държавата е наливала много пари в предприятието. Той обаче подчерта, че оръжейният завод дължи 60 милиона лева на държавния бюджет. „Истината е такава – там са твърде много хора, предприятие с по-малко хора би могло да бъде печелившо", заяви вицепремиерът, отбелязвайки, че 3 200 души са прекалено много.
Темата за ниските доходи на българите и излязлата вчера информация от КНСБ, че издръжката на живот на едно лице от четиричленно семейство в края на декември достигна 565.22 лв. Дянков коментира с факта, че страната ни е стабилна.
„2011-та година събрахме повече от митниците и от данъците от най-добрата икономическа година 2007 г.", похвали се още министърът на финансите. Той добави, че в предизборна обстановка най-лесният вариант за управляващите е да подходят популистки и да увеличат доходите на хората. След една година обаче, по думите му, бюджетът ще се срути. „Трябва ни тази стабилност, за да вървим напред, иначе ще вървим назад", обобщи финансист номер едно.
Дянков отговори и на обвиненията на Меглена Кунева, че се извършват назначения в държавната администрация без конкурс. „В много голяма част от случаите става въпрос за категории чиновници, които по закон се връщат или преместват на друга служба без конкурс, а именно – майки и служители, чиито ведомства са били закрити или реформирани“, каза Дянков. Той допълни, че ако е следващият министър  на финансите  бюджетът ще бъде изпълнен по начина, който беше приет.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.