Дядо Николай щял да се занимава с политика, защото тя пагубно се занимавала с БПЦ

В реч, произнесена от амвона на черквата „Свето Преображение Господне” в кв. „Тракия” пловдивският митрополит Николай критикува остро българската политика за това, че е навлязла в „сатанинска ерес”, предаде Радио „Фокус” – Пловдив. Владиката се закани, че ще продължи да се занимава с политика, „защото политиката е започнала да се занимава пагубно с БПЦ”. Митрополит Николай поясни, че на фона на забраната да се изучава християнско вероучение в българското училище, на два пъти тази година, на задължителни изпити, уж случайно, политиката е натрапила темата за йога, а не за Христос.

„Всичко това, когато България празнува 1150 години от покръстването, нашата държавна политика проверяваше познанията на нашите деца не по история на България, не по християнска просвета, а по познания за йога”, каза владиката и реторично попита: „Как един митрополит да премълчи, освен и той да стане йога”.

Митрополит Николай пренесе яда си и на общинско ниво, като нападна пловдивския кмет Иван Тотев, за това, че е осъдил пловдивски храмове да платят на общината такса смет. После владиката изтъкна, че политиката навлиза с някаква сатанинска ерес в църквата и това става национална стратегия, с която тази ерес се внушава на младото поколение. От своята трибуна в църквата, митрополитът попита още как така съветникът по религиозни въпроси в Министерството на образованието е председателят на Израелтянския съвет, софийският равин.

„Това ли е политиката на България”, попита дядо Николай и изтъкна, че щом е така, и църквата ще се намеси в политиката, тъй като тя е последната крепост на българския народ и никога няма да го предаде.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.