Дядо Николай носи благодатния огън

Благодатният огън ще бъде донесен у нас за поредна година от Ерусалим на Велика събота от Българска църковна държавна делегация, водена от пловдивския митрополит Николай.

Той ще бъде в светия град Ерусалим при чудотворното слизане на огъня от Гроба Господен като представител на Българската патриаршия. Решението бе взето по време на заседание на Светия Синод при обсъждането на въпроса за духовната нужда на православния български народ от благословението на чудодейния огън. На 19 април службата там ще възглави палестинският патриарх Теофил Трети, съобщи БГНЕС.

Българската църковна делегация ще отлети за Ерусалим сутринта в 4.30 часа на 19 април, а връщането ще е между 19 и 19.30 часа. На връщане самолетът с благодатния огън по традиция ще кацне на летище Крумово край Пловдив. Там ще са представителите на епархиите в страната, които ще занесат ерусалимския огън за вечерното богослужение за Великден. Очаква се благодатният огън да пристигне в София в Синодалния параклис около 20.30 – 21.00 часа, от където ще бъде разпространен в столичните храмове. В 23.30 часа ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. В полунощ патриарх Неофит ще излезе от храма, за да обяви “Христос Возкресе”. Негово светейшество ще отправи Пасхално приветствие към православния български народ.

Благодатният огън се смята за едно от чудесата на православното християнство. Всяка година на Гроба Господен и улиците в близост до него се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV столетие на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос.

Днес храмът се поделя от няколко християнски църкви. Голяма част принадлежи на Йерусалимската православна църква, има също така арменски, коптски, сирийски и францискански приход. За най-свещеното място в храма се смята параклисът на Гроба Господен. В него се намира каменното ложе, където е било тялото на Спасителя след разпятието и преди неговото чудодейно Възкресение.

До ден днешен слизането на Благодатния огън не е обяснено от научна гледна точка и неговата поява се възприема като чудо.

На този ден църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери.

Църковното богослужение днес започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня.  Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото “Христос воскресе!”   На този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.  В събота се месят и пекат козунаците. Днес е и последната възможност да се боядисат яйцата, ако това не е било направено на Велики четвъртък.
Днес, около 23 ч. българският патриарх Неофит ще бъде посрещнат в катедралния храм “Св. Александър Невски”, където ще оглави богослужението за Възкресение Христово – Великден. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.