Дядо Добри -най-големият дарител на храм “Александър Невски” почина

Днес, на 103-годишна възраст се представи в Господа дядо Добри, съобщава портала Двери.

Столетният безсребърник Добре Добрев е роден през 1914 г. в село Байлово. Баща му загива през Първата световна война, а майка му отглежда сама децата си. Дядо Добри има четири деца, две от които надживява.

Години наред той събираше пари в притвора на храм „Св. Александър Невски“, където и се черкуваше. Външният му вид, като герой на Елин Пелин от други времена, привличаше вниманието на хората, а след като се разбра, че старецът дарява всички събрани средства на храмове и манастири, той стана и изключително популярен.

Дядо Добри е събрал и дарил над 80 000 лева – на църквата „Св. Кирил и Методий“ в родното си село, на Елешнишкия манастир, на църквата в Калофер, а през 2009 г. дарява 35 700 лева на храма „Св. Александър Невски“, което е най-голямото дарение от частно лице в историята на емблематичната църква. Нетърсената „слава“ тежеше на дядо Добри. Нестяжанието му, аскетичният начин на живот, добротата му станаха причина хората да го наричат „светеца от Байлово“. Популярността му надхвърли границите на България и статии за него се появиха в чуждестранните медии.

От Кремиковския манастир съобщиха, че тялото му ще бъде изложено за поклонение в църквата в село Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия и поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.

Той обичаше много Христос. Бог да го прости и приеме в селенията на праведните!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.