DWN: Доброволци от ЕС воюват в Украйна заради идеята

Доброволци от страните в ЕС, а не руснаци, са хората,които воюват на страната на въстаниците в Украйна, пише немското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Според изданието в Украйна руски войски отдавна няма, но пък чехи и словаци дори смятат да създадат специално подразделение, което да влезе в интернационална бригада. Западът нарича тези хора „наемници“, но за опасната работа, която вършат, те получават само по 340 евро на месец. Въпреки това, техният брой се увеличава с всеки изминал ден.

„Това, което правим, е нашият начин да се борим с ЕС и с НАТО“, казва един от словашките бойци. Той е разказал на журналистите, че използват само оръжия, които са успели да завладеят по време на боевете, а понякога им се налага да воюват с древни съветски пушки от времето на Втората световна война.

Опълченците от международния контингент твърдят, че Русия им помага само политически и морално, а и те самите нямат нужда от военна помощ.

„В нашето подразделение няма нито един руски военнослужещ. Русия ни помага само политически и морално. Тя ни доставя хуманитарна помощ, което сега е по-важно от оръжието. Тук няма никаква необходимост от руски войски” – цитира DWN неназования словашки боец.

Словаците и чехите, намиращи се в редовете на опълчението, възнамеряват да създадат специално подразделение, което да влезе в състава на така наречената интернационална бригада „Пятнашка”, пише изданието.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.