Двете Кореи дрънкат с оръжия и говорят за война

Пхенян има ядрено оръжие и прави опит след опит с него, дори заплашва далечен Вашингтон.

Сеул има мощен съюзник в лицето на САЩ и не се свени да демонстрира това на своя територия.

А горещата телефонна линия между столиците на двете враждуващи страни междувременно е прекъсната.

Което надали вещае нещо добро, макар и да не показва нищо непознато. А и сякаш споменът за Корейската война (1950-1953) вече не плаши никого. Което е достатъчно плашещо!

Ученията и още нещо

Съединените щати и Южна Корея започнаха годишните си съвместни военни учения. Сега те се провеждат в обстановка на нарастващо напрежение. Както знаем, в началото на февруари Северна Корея извърши третия си ядрен опит и в отговор на това миналата седмица Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Пхенян, а оттам отвърнаха със заплахи срещу Сеул и Вашингтгон. Сега мнозина се питат дали Корейският полуостров не е заплашен от сериозен конфликт, съобщи БНТ.

Северна Корея е изпълнила заплахата си да прекъсне горещата телефонна линия между двете държави, ако съвместните маневри не бъдат отменени. Днес линията е била изпробвана и не е имало отговор, съобщи министерството на отбраната в Сеул. Северна Корея също така заплаши с тотална война южната си съседка и САЩ.

"Северна Корея продължава да прави провокативни заплахи. Но нашите военни се подготвят и в случай на провокация могат да ударят незабавно", заяви говорителят на Министерството на отбраната на Южна Корея Ким Мин Сок.

Във военните маневри участват 10 000 южнокорейски и 3 500 американски войници. Те са наречени "Ключова решителност" и в тях се отработват ситуации, свързани с военни заплахи от страна на Северна Корея.

В Сеул се проведе митинг с войнствени искания към правителството да отвърне на провокациите на Пхенян и дори да предприеме действия за сваляне на севернокорейския режим и обединение на севера и юга. В Южна Корея има и опасения от опасно задълбочаване на конфликта, показа друг – антивоенен митинг, който се проведе в близост до американското посолство в Сеул.

"Ясно е, че това е учение за нападение на Северна Корея, а не за отбрана на Южна. Щом правят такива маневри, на Корейския полуостров може да избухне война. Ние сме твърдо против маневрите", каза водача на протеста Йоу Йонг Джае.

Нима атомните бомби отново са на мода?

Северна Корея се закани дори да нанесе ядрен удар срещу САЩ. Експертите смятат, че това е чиста риторика и Пхенян няма възможности за това. Не се изключва обаче вероятността за нападение срещу Южна Корея. Мнозина си припомнят случилото се по време на Корейската война (1950-1953). Този конфликт си струва да бъде припомнен, дори със сухия език на написаното в Уикипедия.

Корейската война е конфликт между Северна Корея и Южна Корея, продължил от 25 юни 1950 до 27 юли 1953. Това е първият горещ конфликт в рамките на Студената война, като сблъсък между САЩ и техните съюзници от ООН и комунистическите сили Китай и СССР. Основните съюзници на Южна Корея са САЩ, Канада, Австралия и Великобритания, въпреки че и много други държави изпращат свои войски. Съюзници на Северна Корея са Китай, който предоставя военни сили, и Съветския съюз, който изпраща военни съветници и военни пилоти, както и оръжие за китайските и севернокорейски войски.

Още в края на Втората световна война съветската армия изтласква японците от Корейския полуостров. Съветската армия заема северната част (Северна Корея), а САЩ – южната част (Южна Корея).

Войната започва с нападение на севернокорейската армия, защото Ким Ир Сен смята, че само с война може да наложи комунистическа диктатура и двете Кореи да се обединят. Съветът за сигурност на ООН взема решение да подпомогне Юга, в момент, когато СССР бойкотира работата му и не може да наложи вето. ООН, с решаващото участие на САЩ, оказва помощ на Южна Корея, като отблъсква Северна Корея до границите на Китай.

След неколкократна промяна на преимуществото на двете страни и след като през 1952 г. се разглежда дори възможност САЩ да използват ядрено оръжие . Натискът от страна на мощната СССР обаче не позволява това. Единствената възможност за приключване на войната е Корея да остане разделена на две части от петкилометрова демитализирана зона между тях. Войната приключва само с примирие, като и до днес Северна Корея настоява да подпише мирен договор със САЩ.

Понастоящем териториите на двете корейски държави почти съвпадат с двете окупационни зони след края на Втората световна война.

 

Снимка: Архивен кадър от войната (1950-1953). Източник: Уикипедия

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.