Две осъдителни присъди за нарушения против избирателните права на гражданите

Оправдателна присъда по делата "Софийски имоти"

На 2 и 3 октомври на територията на цялата страна са проведени специализирани полицейски действия срещу нарушения, касаещи избирателните права на гражданите, съобщиха от пресцентъра на МВР. Работата на служителите на МВР е протекла под ръководството и съгласувано с Прокуратурата на Република България.
Действията са в изпълнение на разпорежданията на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и на заповед, издадена от главния секретар Светлозар Лазаров.
При извършените процесуално-следствени действия са иззети списъци, тетрадки, флаш памети с имена на хора, телефонни номера и адреси. В хода на проведените разпити пред съдия и оперативно-издирвателните действия са установени и лица, за които са събрани данни, че са получили парични суми за упражняване правото си на глас за конкретна политическа сила. Съставени над 930 предупредителни протокола по Закона за МВР.
Проверките с цел противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите ще продължат.
Прокуратурата е повдигнала обвинение на 45-годишен мъж от Кнежа по чл. 167, ал. 2 от НК /склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия/. Районният съд в Кнежа е постановил 6-месечна пробация за извършителя.
Обвинения по чл. 167, ал. 2 от НК има повдигнати и на 62-годишна жена от Плевен. Районният съд в града е постановил 1 година пробация за извършителя.
От началото на предизборната кампания до момента са образувани 53 досъдебни производства, две от тях – бързи. Най-много са в София – 19, Велико Търново – 13, Бургас – девет, Пловдив – осем и Варна – четири. Образуваните проверки са 324, а постановените откази – 210. Изпратените преписки на други органи по компетентност са 13.
Националното междуведомствено звено между Прокуратурата, ДАНС и МВР продължава работата си, като сигнали за нарушения могат да се подават в прокуратурите по места и в районните полицейски управления.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.