Две години затвор за рецидивист с 19 присъди, измамил 79 души

Пламен Константинов, на 39 г. от гр. Габрово, бе осъден на 2 години затвор за извършена измама при продължавано престъпление и в условията на опасен рецидив, съобщиха от прокуратурата.

Пламен Константинов е осъждан 19 пъти, повечето присъди са за измами. В настоящия случай са въведени в заблуждение общо 79 лица, всяко от които му е превело с пощенски запис сумата от 8 лева в периода от 3 ноември 2011 г. до 27 март 2012г. Записите били изпращани от различни хора от цялата страна във връзка с публикувани обяви, част от които в интернет. В обявите се предлагала надомна работа – изработване и лепене на хартиени торбички, пликове и кутии, като имало посочен мобилен телефон за връзка. След като някое лице се интересувало по телефона от предлаганата надомна работа, Пламен Константинов, който отговарял на позвъняването, обяснявал, че за започване на работа най-напред било необходимо да бъде изпратен пощенски запис „до поискване” на негово име, като давал фиктивни адреси, на които той не живеел – гр. Карлово или в гр.Казанлък.

Изпратената сума от 8 лв. казвал, че била цената на материалите, които щял да изпрати по куриер. Убеждавал хората, че работата била доходоносна и щяла да им донесе добра печалба. След като минели няколко дни от изпращането на пощенския запис, измамените лица или не получавали обещаните материали, или получавали в плик брошура, с която били приканвани да изпратят допълнителни парични суми. При опитите да се свържат с „работодателя си” се оказвало, че или телефонът на Константинов бил изключен, или ако отговарял обяснявал, че не знаел каква е причината да не получат материалите и обещавал да направи необходимото. В крайна сметка никой от изпратилите запис от 8 лв. лица не получил материали за надомна работа, а телефоните за връзка с Пламен Константинов впоследствие били изключени. Според обвинителния акт публикувайки обявите, Константинов имал ясното съзнание, че няма как да осигури предлаганата работа, тъй като той самият не се занимавал с такава дейност. Целта му била да въведе в заблуждение неопределен брой лица, от които да получи имотна облага. Делото е решено при условията на съкратено съдебно следствие. Наложеното наказание лишаване от свобода за срок от 2 години Пламен Константинов ще изтърпи в затвор или затворническо общежитие при първоначален строг режим.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.