Двама българи тренират на безлюден канадски остров за полет до Марс

Двама варненци – живеещата в Австралия Изабела Шопова и корабният инженер  Красимир Ангелов са сред 62-ма кандидати от 17 държави, избрани да участват в едногодишна мисия, пресъздаваща условията на Марс, съобщава електронното издание на „Труд”. Красимир Ангелов е на първо място в списъка, който първоначално е наброявал над 200 кандидати. След едногодишната тренировъчна мисия ще останат шестима финалисти, а през 2022 г. за Марс евентуално ще излети 4-членен екипаж.

Избраните 62-ма ще бъдат подложени на симулационни изпитания, все едно са на повърхността на Червената планета. Мисията “Марс едно” (Mars One) ще се проведе на безлюдния канадски остров Девън, където условията са толкова сурови, че наподобяват тези на Марс. На острова има кратер от метеорит, почти нулева растителност и цари свиреп студ. Единствените обитатели, които се мяркат от време на време, са белите мечки.

Изабела Шопова е писателка, автор на книгата “На Изток – в Рая” и още две заглавия, публикувани на български език. Голямата  й детска мечта била да стане космонавт.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.