Два кризисни центъра в София приемат бездомни

Кризисният център за настаняване на бездомни в София очаква повече хора тази нощ, съобщи Минка Йовчева, директор на дирекция “Социални дейности” към Столична община.

На 1 декември се очаква да отвори и вторият филиал на центъра, така че няма да има хора, останали на улицата в най-студените дни, допълни тя пред “Фокус”.

“Във филиала, който в момента работи, капацитетът е 80 места, а в другия център са 90, така че общо 170 места. До сега не е имало момент, в който да не можем да отговорим на нуждата на хората от подслон. Капацитетът не е бил запълван, но имаме възможност да реагираме и с допълнителни места”, каза още Йовчева.

Центърът ще работи до края на март.

Всеки, който има нужда от подслон в студените зимни дни, може да отиде сам. Отделно центърът има и мобилни екипи, които се отзовават на сигнали.

Няма ограничение за броя на дните, през които бездомниците могат да се възползват от настаняване в центъра, когато е студено.

Хората постъпват в 18.00 ч. и на следващия ден в 10.00 ч. освобождават центъра, обясни Минка Йовчева.

Тя допълни, че кризисният център помага на бездомните хора от центъра и при намиране на работа и апелира работодателите при нужда от работна ръка, в повечето случаи неквалифицирана, да се обръщат към социалните работници в кризисния център.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.