Дума срещу дума – как е писан последния доклад на ЕК

“Аз твърдя, че последният доклад на ЕК е доклад, написан по преразкази на двама български министри. Съвсем категорично го твърдя. Единият е бивш министър и се казва Христо Иванов. Другият е настоящ министър и се казва Меглена Кунева. Аз твърдо заставам зад тези свои думи!”. Това каза евродепутатът Илияна Йотова пред телевизия Bulgaria on air. Йотова е сред четиримата евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС (заедно с Емил Радев, Мария Габриел и Филиз Хюсменова), организирали специална конференция в сряда в ЕП и поискали мониторинговият механизъм за България и Румъния да падне и да бъде заменен от общоевропейски механизъм за върховенството на закона.

Припомняме, че в края на януари министърът на правосъдието Екатерина Захариева защити своя предшественик Христо Иванов от подобни “нападки”, които се споделяха и от някои от членовете на ВСС. В редица медии се появиха информации и коментари, че черновата на доклада на Брюксел изобилства от пасажи със съждения на провалилия се министър на правосъдието.

“Абсурдно е. Европейската комисия събира информация от всички институции, комисията изпраща в България свои мисии, които се срещат с всички институции и събира информация от различни източници. Това (твърдение) е обида към самата комисия и към българските институции”, каза Захариева пред членовете на ВСС. Според нея винаги, когато българските министри се срещат с представителите на европейските институции, са давали обективна информация.

В същото време самата Захариева, която дни преди това бе в седалището на ЕК отхвърли като недопустимо искането на някои членове на ВСС министърът на правосъдието да им предоставя доклад какво върши и говори в Брюксел.

В края на януари в редакционен коментар на “Труд”, например, се посочваше, че “черновата на доклада на Брюксел изобилства от пасажи със съждения на провалилия се министър на правосъдието”.

А преди дни евродепутатът Светослав Малинов (ДСБ), както и партията на Радан Кънев като цяло се обявиха против свалянето на мониторинговия механизъм спрямо България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.