Духомир Минев: Държавата трябва да пребори имотната мафия

Наскоро правихме изследване, насочено към просещите хора и се оказа, че повечето от тях са бездомни, с незначителни изключения. За нас като анализатори тези явления са крайни форми на социално изключване и маргинализация. Смятам, че държавата е длъжник на всички ни по отношение на почти безнаказаните престъпления, които се извършват от имотната мафия.

Това заявява проф. Духомир Минев от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, в обширен коментар, публикуван от БГНЕС. Според проф. Минев, има цяла мрежа от групи, често с тайната подкрепа на държавни служители, институции и юристи, която върши тези измами спрямо беззащитни по една или друга причина българи, “ако нямаше тяхно участие тези престъпления не биха се случвали”. По думите на професора, оказва се, че обикновеният българин е незащитим в ситуациите, в които го въвличат пипалата на този октопод, а частната собственост у нас изобщо не е неприкосновена, както е Конституция, тя е защитена… но не за всички.

Духомир Минев изтъква, че участниците в тези престъпни мрежи отнемат не само жилища, но и фирми, корпоративни хитреци прехвърлят огромни дългове на роми, бедни пенсионери пък страдат от крадци и телефонни измамници и в края на тази верига буксува съдебната система, което е истинска трагедия за тези хора. Минев е категоричен, че справянето с бездомничеството и просията е възможно, но изисква икономическо възстановяване на България и социалното й нормализиране.

“А ако не бъде прекратена концентрацията на доходи и богатство в ръцете на шепа избрани, специално за България, страната ни ще продължава да се срива все по-надолу и по-надолу в класациите за стандарт на живот и индекс за човешко развитие”, песимистично прогнозира проф. Духомир Минев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.