ДСБ ще пита властта по реда за достъп до обществена информация

Обещаваната от ДСБ нова форма за извънпарламентарен контрол върху изпълнителната власт се оказа позната, стара и с недотам доказана ефективност. Но тъй като формацията на Радан Кънев остана извън 42-то обикновено Народно събрание и няма възможност да участва в петъчния парламентарен контрол – налага се да се търсят други възможности, които в ДСБ са открили в Закона за достъп до обществена информация.

Всеки ден излизат въпроси, които касаят обществените интереси, а те не се задават и заради това ние ще го правим по реда на Закона за достъп до обществена информация, обяви на пресконференция зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов. Той допълни, че от началото на работата на новия парламент не са чули да бъдат задавани сериозни въпроси в петъците за парламентарен контрол и затова като партия търсят други механизми, за да контролират управляващите. Вече са изпратени по надлежния ред и първите два въпроса до премиера Пламен Орешарски и до финансовия министър Петър Чобанов.

Въпросът към министър-председателя е свързан с назначението на Емил Иванов за областен управител на София, а от Петър Чобанов тъмносините разчитат да научат защо Николай Попов е назначен за зам.-директор на Агенция „Митници”, след като през 2003 г., когато е бил началник на столичното звено за борба с организираната престъпност, му е бил отнет достъпът до класифицирана информация.

Според Атанасов възможностите по Закона за достъп до обществената информация са по-големи от парламентарния контрол, защото въпроси могат да се задават не само на министрите, но и на всички институции. 

„Основните области, в които от ДСБ ще съсредоточат вниманието си са на първо място кадровата политика на властта, на второ – енергетиката, на трето – обществените поръчки, като много сериозен източник на корупционни практики”, изброи Атанас Атанасов. Като четвърта област на особено внимание генералът посочи дейността на митниците, защото са основен инструмент за събиране на приходи в държавната хазна. По думите на Атанас Атанасов, извън тези четири области ще се наблюдава дейността на институциите изобщо. От името на ръководството на ДСБ Атанасов обеща редовно да запознава журналистите с получените отговори.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.