ДСБ: Премиерът отсъства от политическия диалог

Стоте дни толеранс на правителството изтекоха още на 14 юни, а премиерът Пламен Орешарски отсъства от политическия разговор в страната – чуват се позициите на Сергей Станишев, на Лютви Местан, но не и неговите. Това коментира на днешната пресконференция на ДСБ лидерът на партията Радан Кънев. Той изтъкна, че това е правителството с най-ниско обществено одобрение на стотния си ден. По думите на Кънев, кабинетът няма международна легитимност и доверието на европейските ни партньори е сериозно разклатено. Лидерът на ДСБ посочи, че по основните три приоритета в управленската програма на Орешарски – икономическо възстановяване, социална политика и укрепване на държавността, не са предприети никакви мерки – безработицата не е намаляла, а т. нар. социален пакет липсва в програма, като от актуализацията само 4 на сто отиват за социални разходи.

Продължават партийните назначения и уволнения, в държавната администрация се извършва чистка, посочи Радан Кънев. Според него, за да запази партийния си пост,  Сергей Станишев "е дал държавата на концесия на мафията, олицетворена от върхушката на ДПС".

В тази връзка ДСБ призовава своите членове и симпатизанти да се включат в протестите срещу правителството.

Целта на Реформаторския блок е да се укрепи като трайна коалиция и да се бори за първото място в политиката, обяви още Радан Кънев. Той заяви, партиите от Реформаторския блок в началото на политическия сезон ще представят пакети с предложения за мерки в основни направления на държавната политика – правосъдие, икономика, администрация, граждански контрол. Тези предложения ще бъдат заявката на Реформаторския блок за политическа алтернатива.

В отговор на въпрос Кънев съобщи, че решението дали Реформаторският блок ще се яви като коалиция на изборите ще бъде взето през октомври или ноември.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.