ДСБ: Парите от новия заем са в полза на енергийната мафия

Поне 500 млн. лева от едномилиардния заем, който правителството има намерение да вземе след актуализацията на бюджета няма да стоят в резерва, а на практика ще прикрият една лъжа в новата методика за определяне на цените на ДКВЕР. Това каза днес председателят на ДСБ Радан Кънев на редовната седмична пресконференция на партията. Според Кънев лъжата е, че България ще продаде въглеродни квоти за 498 млн. лева, което няма как да се случи тъй като за последната година България е продала парникови квоти за едва 60 млн. лева.

По думите на Радан Кънев от тези 500 млн. лева, които ще бъдат извадени от „гардероба” и ще бъдат наляти в схемата на новата методика на ДКВЕР далеч под 1/3 ще обслужат 5-процентното намаление на тока и над 2/3 така нареченият от нас “данък мафия” ще отидат в централите на г-н Ковачки – Бобов дол и Брикел и за редица неефективни заводски централи, така нар. когенерации, които всичките са държат от близки до властта олигарси.

Новата методика на ДКЕВР за ценообразуване на тока реално ще обезкръви държавните електроцентрали, които осигуряват най-евтиния ток на българските граждани, допълни членът на националното ръководство на ДСБ Иван Иванов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.