ДСБ: Нека „Белене” пропадне вдън земя сега!

Демократи за силна България (ДСБ) обявиха днес желанието си проектът „Белене” да бъде погребан веднъж и завинаги. Членът на националното ръководство на партията Радан Кънев изрази опасение, че независимо от резултатите от референдума, няма никакво съмнение, че социалистите ще се опитат да реанимират проекта.

„По тази причина ние ще внесем проекторешение от името на Синята коалиция, с което ще искаме парламентът да се произнесе отново с „НЕ” против изграждането на нова ядрена централа” каза Кънев на редовната пресконференция в централата на ДСБ. – „Ще искаме и нещо повече – за да се затвори страницата „Белене” да бъдат взети всички необходими мерки, за да се освободи България от оборудването за АЕЦ „Белене”, площадката да бъде затворена и проекта – ефективно заличен, за да не говорим отново и отново за тази лъжа”, изтъкна Кънев.

Евродепутатът Светослав Малинов коментира, че крайният резултат от референдума е създаването на нов политически съюз – съюз на избирателите. По неговите думи, това е съюз на хора, които са гласували не просто „НЕ” на АЕЦ „Белене”, а са гласували „ДА” на една модерна България, която да се развива по европейски път. Малинов обърна специално внимание на „вредата, която беше нанесена на този образ от тези, които вместо да защитават европейските ценности, излязоха с тезата за бойкот”.  Според Малинов поведението на българският премиер не може да бъде оценено по друг начин освен като желание колкото се може по-малко хора да гласуват. „През всичките тези часове от вчера до днес ние имахме възможност да си припомним колебливите му позиции, как започна ГЕРБ, как завърши, и в крайна сметка гражданите за европейско развитие на България не се оказаха на висотата на името на своята партия”, посочи евродепутатът. Малинов разкритикува и неевропейското, по думите му, поведение на  бившият европейски комисар Меглена Кунева, която апелира за неучастие в референдума. Така, според Малинов, е бил пропуснат шанса референдумът да завърши с категоричен резултат, за да приключи окончателно и завинаги темата за АЕЦ „Белене”.

„Уви в момента не е така. Трябва да има парламентарно продължение”, каза Светослав Малинов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.