ДСБ и СДС отхвърлят „поканата за танц” с ГЕРБ

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и председателят на СДС Божидар Лукарски съобщиха в сутрешния блок на БНТ, че техните партии, а съответно и Реформаторският блок няма да откликнат на поканата на Бойко Борисов за обединение срещу правителството на Пламен Орешарски, нито имат намерение да правят коалиция с ГЕРБ за следващите парламентарни избори или след тях.

„За българските граждани темата отдавна не е как да се сглоби ново мнозинство в следващия парламент. Доста бакалски е подхода на господин Борисов и съм убеден, че той не отговаря на интереса на избирателите на ГЕРБ, част, от които също протестират в момента”, заяви Радан Кънев. Според него на България е нужно управление, което да реформира правосъдната система и да изведе страната от икономическата криза – неща, в които ГЕРБ не са успели да се справят.

На въпрос възможно ли е взаимодействие с ГЕРБ за сваляне на правителството „Орешарски”, Радан Кънев попита:”С каква цел – с цел да можем да пресметнем до 121 в следващия парламент, някаква коалиция да се сглоби в него?”. По думите на лидера на ДСБ, в момента българското общество има голям въпрос за лидерството – кой може да поеме отговорността; кой има смелостта да направи тези реформи, които поредица от правителства неуспяха и благодарение на това в момента България, всъщност държавата, институциите са хванати в една смъртоносна прегръдка с мафията. „Господин Борисов не може да бъде лидер на този процес, той затова казва, че няма мощност. Той вижда, че това, което избирателите вдясно, избирателите на ГЕРБ, дори избирателите вляво, очакват не е той човекът, който може да го направи и това нарича загуба на мощност”, изтъкна Радан Кънев.

„СДС си има собствена позиция, която продължаваме да защитаваме – тя е за оставка на правителството и не е свързана с някакви покани от страна на ГЕРБ, за да го правим или да прави някакви общи действия”, каза на свой ред лидерът на СДС Божидар Лукарски. Той изтъкна, че ГЕРБ са са парламентарна партия, който трябва да се бори в Народното събрание за своите цели, след което повтори:”Ние с тях общи действия не бихме могли да имаме, поради много различия”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.