Драгомир Стойнев: За “Южен поток” въпросът е как, а не дали

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е на посещение в Китай, коментира, че споровете за българската част на “Южен поток” са по-скоро юридически и въпросът не е дали ще се строи този газопровод, а как да се строи.чалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на Европейската комисия относно провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията “Южен поток”, допълва министър Стойнев.

В позицията си, изпратена до медиите, министър Стойнев подчертава, че вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта “Южен поток” и необходимостта от него и уверява, че ние не сме се отказали от него. “Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект”, е озаглавен коментарът на Драгомир Стойнев, поместен и в сайта на МИЕ. Ето и пълният текст:

За една година изпълних своята задача и придвижих проекта “Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта “Южен поток” и необходимостта от проекта “Южен поток”. В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция “за” проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия. Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата. Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проектът. Това беше ефективният ход – обща позиция “за” “Южен поток” и отстояването му чрез ЕК. Само отделни усилия на страните не биха били достатъчни. Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ, казват “по-малко руско участие в проекта” и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично за проекта – 64% от българите го одобряват.

Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът “Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст.

Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи. Европейски експерти ще бъдат в София по темата за законодателните промени за морската част в края на седмицата. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията “Южен поток”.

Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел.

Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата “енергетика” и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е доколко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.