Драгомир Стойнев: ВМЗ трябва да останат държавни

ВМЗ-Сопот трябва да остане държавно предприятие, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти след посещението се по спешност в предприятието днес. Министърът се срещна със синдикалните лидери, ръководството на предприятието и посети работниците по цеховете. Според него трябва да бъдат обединени всички сили в посока ВМЗ-Сопот да остане държавно предприятие, като за целта са нужни краткосрочни и дългосрочни действия.

Идеята е хората да работят и да получават достойно заплатите си за труда, който полагат, каза Стойнев. Министърът бе категоричен, че не е нормално в ХХI век, в държава-член на ЕС хората да работят и да не получават с месеци заплатите си.

Като ресорен министър Драгомир Стойнев се е ангажирал хората да получат своите заплати и предприятието да има нужните оборотни средства, така че да може да изпълнява поръчки. В момента ВМЗ има поръчки, но няма оборотни средства.

КНСБ държи да бъде направен сериозен и задълбочен анализ на ВМЗ – Сопот, на базата на който да бъде взето решение за или против приватизацията на завода. Това коментира Иванка Иванова, лидер на КНСБ в оръжейницата. Ако бъде решено предприятието да остане държавно, от КНСБ настояват държавата да си влезе във функциите на собственик и да гарантира трайна работа. Ако се вземе решение за приватизация, от синдиката настояват процедурата да бъде прозрачна с ясен ангажимент за търсене на сериозен инвеститор, който да гарантира трайни работни места и договори за предприятието.

В края на другата седмица КНСБ ще обяви своето решение за евентуални протестни действия, ако не бъде предприето нищо за изплащане на заплатите, каза още синдикалният лидер.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.