Драгомир Стойнев: Проблемите между НЕК и ЕРП са заради ГЕРБ

Досега никога не съм обвинявал бившите управляващи за проблемите в енергетиката, но след вчерашните изявления, съм длъжен да заявя, че целият проблем в енергетиката, изцяло се дължи на предишното управление. Това заяви пред журналисти на изнесеното заседание на правителството във Видин Драгомир Стойнев, цитиран от „Фокус”. Министърът на икономиката и енергетиката изтъкна, че сегашният кабинет се опитва да оправи погрешно взетите, некомпетентни решения от страна на ГЕРБ и на правителството на Бойко Борисов.
Стойнев призна, че е бил изненадан от огласените вчера на брифинг на ГЕРБ идеи на бившия министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който предлага някакви 139 милиона лева, които били дадени за „Южен поток”, да отидат към Българския енергиен холдинг.
„Такива средства не са предоставени на „Южен поток. Капиталът на проектната компания ще бъде увеличен със заем от „Газпром” така, както са водени преговорите, но такъв заем все още няма”, обясни министър Стойнев. Той коментира и пробелимет с ВЕИ и припомни на Делян Добрев, че основният проблем в енергетиката сега идва от тези 1000 мегавата възобновяеми източници, които бяха присъединени към системата през 2012 година, при управлението на ГЕРБ.
Драгомир Стойнев съобщи, че когато вчера от ГЕРБ са се срещали с производители, с представители на ВЕИ, той е имал среща в министерството с най-големите инвеститори, които са загрижени от този дисбаланс в българската енергетика и са търсели начин да разширят своето производство.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.