Драгомир Стойнев: Още оправяме проблемите, създадени от ГЕРБ през 2012 г.

В момента оправяме проблемите, които ГЕРБ създадоха през 2012 година. Най-големият бум на безработица беше именно на това дясно управление. “Важното е, че лявата политика дава своя ефект за реиндустриализацията. Ние много по-рано говорехме за това”. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на дискусията “Социалната алтернатива за Европа”. – “Не казвам, че се правят чудеса, но стилът, който въведохме, дава резултат: 1.1% икономически растеж за третото тримесечие, 1.6% – за четвъртото”, изтъкна Драгомир Стойнев.
„Искаме България да има силна индустрия, която да създава работни места. Затова започваме индустрия, базирана на модерни технологии и иновации. От нас се иска да създадем добри условия, за да можем да привлечем повече инвеститори”, посочи в словото си пред участниците във форума министър Стойнев. Той акцентира, че е изключително важна ролята на държавата в привличането най-вече на коректни инвеститори, които да спазват законите на страната.

Министър Стойнев обясни, че правителството е поело отговорност за възстановяване прекъснатата връзка между образованието и бизнеса и разясни как чрез дуалната система може да се осъществи плавен преход от обучение към трудова реализация. По този повод министър Стойнев анонсира и първия пилотен проект по тази инициатива у нас, който ще се реализира от Средногорие Мет Индустриален клъстер в минния сектор.
По отношение на делокализацията в Европа министърът беше категоричен, че тя е основен проблем и в момента се предлагат екологични цели до 2030 г., които не отговарят на европейската индустрия, и допълни, че нито САЩ, нито Китай одобряват тази политика. В това отношение нашето правителство е подкрепено от Чехия, Унгария, Словакия и Румъния. Ние трябва да имаме преглед на тези цели, защото все още нямаме глобален договор, категоричен бе Стойнев.
По време на дискусията министър Стойнев съобщи, че за първи път постигаме конкретно взаимодействие между национално финансиране и европейски средства. От бюджета са отпуснати 20 млн. лв. от Националния иновационен фонд. Това показва отношението на държавата към иновациите. Ние сме готови да заделим определен ресурс, който да подкрепи тази мярка и, разбира се, бизнес средата, заяви още министърът.
В заключение министър Стойнев подчерта, че Европа има нужда от новата визия и от новите приоритети. Считам, че промяната трябва да се осъществи на тези избори за една нова лява Европа, насочена към индустрията, работните места, образованието и най-вече към новите технологии, обобщи министър Стойнев.
Снимка: Пресцентър на МИЕ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.