Драгомир Стойнев: Борисов лъже, жалко, че сме имали такъв премиер

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев влезе в задочен спор с експремиера Бойко Борисов, който заяви вчера в Брюксел, че сегашното правителство е забатачило проекта „Южен поток” в частност и енергетиката, като цяло. (вижте подробната информация в komentator.bg). Освен това Борисов заяви, че поведението на българския парламент е нагло и т.н.
„Бойко Борисов продължава да мисли единствено за партийните си цели, не може да подкрепи нито една национална цел. Единственото, което го интересува, са изборите. Жалко, че България е имала такъв министър–председател”. Това коментира Драгомир Стойнев във връзка с изявленията на лидера на ГЕРБ след срещата му с комисаря по енергетиката Йотингер. Стойнев бе категоричен, че е откровена лъжа твърдението, че сегашното управление е забатачило проекта „Южен поток”, тъй като именно сегашното правителство е върнало проекта в дневния ред на държавата.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изтъкна още, че решението да се упълномощи Европейската комисия да води преговори с Русия за бъдещето на този проект и съобразяването му с изискванията на ЕС е стратегическо и правилно.
„Позицията ни беше подкрепена и от Австрия, и от Словения, от Гърция, и от Хърватия. Само по този начин, може да се активизира реалната работа по проекта. Ако бяхме останали на стария вариант, всяка държава сама да преговаря с Русия, сами разбирате, че ние щяхме да загубим изключително ценно време”, обясни ДрагомирСтойнев. По думите му, този консенсус, който правителтвото на Орешарски е постигнало с другите държави–членки на ЕС, помага за по-бързата реализация на проекта, който е стратегически не само за държавите, през които минава, но и за ЕК. Стойнев допълни, че е имал четири срещи с еврокомисар Йотингер, като на последната е постигнато съгласие, че преговорите по реализацията на „Южен поток” трябва да продължат, и не трябват да спират, заради казуса с Украйна – позиция, който комисар Йотингер е приел.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.