ДПС и НПСД защитиха назначението на Орхан Исмаилов

ДПС и НПСД защитиха назначението на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната, заради което съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заплаши, че формацията ще оттегли подкрепата си за правителството .

В началото на днешното пленарно заседание депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев прочете от парламентарната трибуна декларация от името на парламентарната група.

“Народните представители от ДПС заявяваме с категоричност, че не приемаме и остро осъждаме безспорния дискриминационен и ксенофобски акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен и административен ценз и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов”, се казва в декларацията.

Кърджалиев обяви, че според ДПС е недопустимо различие от етнически, религиозен, езиков и културен характер да се представят като политическата демаркационна линия в обществото. “Това е не само несправедлив и неморален акт – това е категоричен рецидив на преддемократични модели, несъвместими със съвременно европейско гражданско общество”, настоя Кърджалиев.

“Малцинствата могат да бъдат интегрирани ефективно само когато априори се признае идентичността им, а обратния случай по презумпция е асимилация”, настоя Кърджалиев. След което допълне, че в ДПС са убедени, че “несистемният и националпопулистки профил на Патриотичния фронт ще постави в перманентен режим на провокации управляващата коалиция”.

Напомняме на управляващите две партии, че при допуснат компромис с базови демократични ценности и основни права и свободи в името на ефимерен коалиционен комфорт, би се стигнало неминуемо до загуба на проевропейска идентичност и компрометиране на европейски стандарти и демократични норми”, обяви Кърджилов от името на своя парламентарна група.

От ДПС призоваха премиера Бойко Борисов “да не създава условия за проява на лимитирана интеграция и толерантност с граници към малцинствата чрез своите послания”.

В зависимост от качествата на съответния експерт, той може да назначи както един, така и сто представители от малцинствата, каза Кърджалиев. След което изрази надежда премиерът да е “несломима бариера пред проявите на грозни дискриминационни атавизми от мракобесни времена”.

По-късно от името на НПСД Корман Исмаилов съобщи, че РБ няма да оттегли Орхан Исмаилов като зам.-министър на отбраната и обвини Патриотичния фронт в ксенофобия и опит на бивши агенти на ДС да се разправят с експерти като Орхан Исмаилов.

Това е един качествен и безупречен специалист. Орхан Исмаилов не е членувал в ДПС. Ние не сме партия, която прави компромиси, коментира Корман Исмаилов в кулоарите на парламента. Депутатът от ПГ на РБ допълни, че е посъветвал Орхан Исмаилов да съди съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов заради изказванията му, че НПСД са протурска партия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.