ДПС за казуса “Бат`Сали”: БСП и ГЕРБ вият срещу творението си

“Ние от ДПС сме предупреждавали последователно и в двата Парламента за рисковете на тази методика за изчисляване и разпределение на мандатите. Затова не разбираме този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение. Тези реакции са насочени срещу собствения им Закон, а оттам – и срещу принципите на правовата държава”. Това се казва в разпространената от пресцентъра на ДПС позиция по казуса “Бат`Сали” в Кюстендил и протестите срещу други случаи – в Габрово и Ямбол – където заради преразпределението на гласовете и така нар. остатъци, депутатски мандати получиха кандидати, подкрепени с малък брой гласове.

В позицията се изтъква, че този феномен не се отнася само до Движението за права и свободи, като се подчертава, че Изборният кодекс и скрепената в него методика за изчисление на мандатите определят разпределението на гласовете за съответната политическа сила, без възможност за субективна преценка.

От ДПС дават и други примери за подобно разпределение на мандатите:

“Във Видин АБВ реализира мандат с 1 272 гласа, а в Смолян с 1 260;

“Атака” получава мандат в Силистра с 1 425 гласа, където БСП с 8 015 гласа няма мандат”.

Припомня се, че на парламентарните избори миналата година в Хасково ДПС получава един мандат с вота на близо 20 000 свои избиратели и един във Видин с по-малко от 500 гласа, което предизвикало недоволството на избирателите на ДПС, но “нашата политическа култура не позволи да възразим срещу Изборния кодекс”.

“Тези факти би трябвало да са самодостатъчни, за да стане ясно, че разпределението на мандатите е съгласно методиката, основана на разпоредби в Избирателния кодекс и вследствие на приетата с него формула на Хеър – Ниймайер за математическо изчисляване на мандатите”, заявяват от Движението.

“От ДПС настоятелно обръщаме внимание и припомняме заедно с това, че тази методика е възприета въз основа на гласувания и приет с Решение на Народното събрание Изборен кодекс. Авторът на Кодекса е ГЕРБ (Искра Фидосова) в 41-во НС. Този Изборен кодекс и тази методика бяха „доразвити и затвърдени“ от БСП (Мая Манолова) в 42-то НС.
Ние от ДПС сме предупреждавали последователно и в двата Парламента за рисковете на тази методика за изчисляване и разпределение на мандатите”, се изтъква в позицията, разпространена от пресцентъра на партията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.