ДПС влиза временно в обувките на опозиция

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

По-малко от две години преди редовните местни избори и вота за Европарламент Движението за права и свободи, което е четвърта политическа сила в парламента с добре защитени икономически позиции на част от своите членове, обяви, че се готви да влезе в обувките на опозиция. ДПС ще се присъедини към вота на недоверие, който БСП ще внесе до края на годината, като още се обсъжда дали за корупцията, демографската политика, здравеопазването, или националната сигурност да е той. Обект на атаката на ДПС обаче не е ГЕРБ, а „Обединени патриоти“, които „сеят езика на омразата“.

Идеята на Движението за разглобяване на мнозинството включва премахване на Патриотите от кабинета „Борисов-3“ и замяната на гласовете на националистите с гласовете на ДПС. „Ще ползваме всички позволени демократични, политически и парламентарни средства, включително и вотове на недоверие“, обясни председателят на партията Мустафа Карадайъ след Националния съвет на партията. Депутатите на ДПС започнаха разговори с БСП за вот на недоверие на кабинета „Борисов-3“, като все още уточняват темата. Желанието на ДПС е тя да е свързана с някои от ресорите, които наблюдава вицепремиерът Валери Симеонов. От партията на Доган обявиха авансово, че ще подкрепят ГЕРБ, без да влизат официално във властта, но не казаха как точно ще заместят патриотите. Сметката показва, че в този парламент ДПС разполага с 25 депутати (един е независим), а Патриотите имат 27 народни представители. ГЕРБ е с 95 депутати и ако ОП излязат от управленската формула, ДПС не могат да им осигурят нужното мнозинство от 121 гласа.

Според депутати от ДПС, ГЕРБ и БСП, с които „Икономист“ разговаря, всички тези маневри са за пред електората. Анализите на политолозите показват, че Движението наистина има нужда да се обозначи като опозиция и да повиши цената си, защото по места партията на бившия председател на ДПС Лютви Местан – ДОСТ, работи много усърдно и „краде“ от електората им. Независимо че не влезе в парламента, Местан се ползва с подкрепата на Турция, което върви добре пред традиционните избиратели на Движението. Той ползва и религиозни канали за влияние, защото, както е известно, мюфтиите получават заплатите си от турската дирекция по вероизповеданията Дианет, която има свои представители у нас. Местан успя да влезе в новините и с бомбастични предложения като това за признаване на турското малцинство у нас, което всъщност е стара идея, пробутвана периодично от радикалните крила в ДПС, които впоследствие биват отрязвани. За да покаже, че се грижи за интересите на електората си, ДПС предложи земеделските производители да не се осигуряват на 480 лв., а на 300, което обаче не се прие от управляващите.

Заплахата ДОСТ
Членове на Националния съвет на ДПС обясниха пред „Икономист“, че за тях е особено притеснителен фактът, че Местан печели гласове в райони, в които Движението е традиционно силно, и това се видя на предсрочните парламентарни избори. В Кърджали ДПС е първа политическа сила с 44,92%, а ДОСТ втора с 21,59%. В Бургас ДПС също губи позиции. Там то има 10,10%, а формацията на Местан – 5,22%.

„Положението с местните избори е специфично и ДПС имат основания за притеснения от ДОСТ“, смята и социологът Първан Симеонов. Според изследванията на „Галъп“ ДПС е загубило на предсрочните парламентарни избори около 100 хил. гласа, които са отишли за ДОСТ, което не е малко. „За първи път ДПС показва резултат под 400 000 гласа“, коментира още Симеонов. Сближаването на партиите на Местан и Касим Дал също е тревожно, смятат политолози, защото това си е сериозен канал за прокарване на чужди интереси. Ако разширят още влиянието си, ДОСТ могат да разполагат с кметове и общински съветници през 2019 г. и да се легитимират като опасност за монопола на ДПС върху този електорат. А ако трябва да се избира между двете партии, ДПС е по-приемлива, защото има европейско присъствие.

Пинг-понг с Патриотите
От началото на октомври до сега ДПС на няколко пъти призова вицепремиера Валери Симеонов да напусне властта заради „езика на омразата, който сее“, а впоследствие поиска и оставката на кабинета заради участието на националистите във властта. „Разбираемо е да имат по-опозиционно говорене, така си решават проблеми с електората по места“, обясниха поведението на колегите си депутати от ГЕРБ и БСП.

Движението се „възпламени“ от изявата на Валери Симеонов пред Нова телевизия, в която той посочи на Виктор Николаев „празното столче“ на Анна Цолова и го предупреди какви въпроси задава. В отговор на ДПС депутатът от ОП Валентин Касабов заяви, че „ДПС трябва да внимават какво говорят и да не се пречкат в краката на Патриотите, защото тези депесарски хлебарки много миришат“. ДПС написа писмо до Европейската комисия, в което поиска помощ срещу този тип говорене. И двете сили продължиха да се обиждат взаимно на „идиоти“ и „еничари“ и да се заканват един на друг от парламентарната трибуна. „ДПС се е превърнала в метафора на всякакъв род извращения и партизиране на администрациите. Това е партията, която е овладяла медийния пазар“, обяви депутатът от ОП Искрен Веселинов. Според политолози този тип говорене се харесва на електоратите им и така двете политически сили съхраняват идентичността си.

Зад кулисите
В анализите си политолози, социолози и политически наблюдатели подчертават, че ДПС воюва с Валери Симеонов, но не и с Волен Сидеров, лидер на „Атака“. Именно Сидеров предложи за министър на икономиката Емил Караниколов, който медии свързват с Делян Пеевски, защото в качеството му на шеф на Агенцията по приватизацията е извършвал сделки в полза на фирми на видния депутат и бизнесмен. Като пример за добрите отношения между двете партии се дава и фактът, че Светлозар Лазаров, бившият главен секретар на МВР, който също е свързван в публичното пространство с ДПС, стана вторият човек в „Атака“. Като пример за добри отношения между „Атака“ и ДПС се сочат и номинираните от Патриотите и избрани членове на ВСС, които през годините са били свързвани и с ДПС.

„Знаеш ли кой кой е. Всеки може да е на всеки“, коментираха пред „Икономист“ тези предположения депутати от ОП. Според тях вотът на недоверие е здравословна пушилка, защото истинският вот към кабинета е приемането на бюджет 2018, който няма опасност да не мине.

За стабилността на коалицията говори и фактът, че ДПС ще подкрепи ГЕРБ и ОП за промени в конституцията, които да позволят да падне давността върху разследвания на приватизацията. ГЕРБ поиска да може да се разследва приватизацията за целия период от прехода с презумпцията да може да се провери раздържавяването, което се извърши по времето на управлението на Иван Костов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.