ДПС вини кметовете на Пловдив и Карлово за погрома над Джумая джамия

От ДПС разпространиха декларация, в която се изтъква, че не приемат внушенията, че нападението над Джумая джамия в Пловидв е проява на спонтанни граждански протести, защото вандалите са били предвождани от кмета на Карлово, а действията им не са били навреме предотвратени от градоначалника на Пловдив. Освен това се посочва, че целта на нападението, според ДПС, е свалянето на правителството чрез разпалване на етнически конфликт.

Ето и пълният текст на декларацията, подписана от председателя на ДПС Лютви Местан.

ЦОБ и ПГ на ДПС осъждат остро вандалското нападение срещу един религиозен храм – Джумая джамия в гр. Пловдив. По същество това е взлом в неприкосновената територия на човешката съкровеност. Категорично не приемаме внушенията, че това са прояви на спонтанни граждански протести минимум защото вандалите бяха предвождани от Кмета на Карлово, а противозаконните прояви станаха възможни със съдействието на пловдивския Кмет, който е отказал да се съобрази с препоръката на МВР да не разрешава проявата.

Важен е въпросът и за отговорността на парламентарно представените политически сили, защото гражданският мир в страната се нуждае от истинска политическа ангажираност и убедено и непрекъснато противостоене на етно-религиозната омраза, а не от фалшива загриженост.

Затова поставяме въпроса кои тъмни сили стоят зад несъмнено добре организираното, а не спонтанно поругаване на Джумая джамия.

Целта безспорно е и политическа – сваляне на Кабинета чрез етнически конфликт. Тезата не се нуждае от други доказателства. Достатъчно е да припомним, че нечия ръка насочи протеста срещу офисите на ДПС в Пловдив и призовава за гражданско неподчинение.

Особено неприемлив е уличният натиск върху независимата съдебна власт, което проявява вандалския акт като насочен и срещу правовия ред в страната.

ДПС вярва в здравия разум на българския народ и в неговите толерантни корени и благодари на духовниците от други религии, както и на всички български граждани, които осъдиха остро и искрено тези недопустими в демократичното ни общество прояви.

Очакваме Правителството и най-вече правоохранителната система на страната да предприемат всички необходими действия за разкриване на подбудителите и на организаторите и за предотвратяване на по-нататъшни действия на задкулисието срещу правовия ред в европейска България.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Vie Gospodi se I zvanete na balgarskia narod. Ako ne stane skoro ochakvaite oschte razmirizi. Namirate se v balgaria I vse oschte balgarite sa mnozinstvo i e redno da pokazvate uvazenie na horata koito vi plaschtat zaplatite. Inache patia vi za Anadola e otvoren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.