ДПС със свой проект за промени в Конституцията сега

Лидерът на ДПС Лютви Местан модифицира идеята си за промени в Конституцията като част от съдебната реформа и огласи вариант, при който ремонтът на основния закон може да се случи преди местните избори, а Движението да е съвносител и да гласува “Да”.

Както е известно, преди седмица Местан оповести след среща с Радан Кънев, че ДПС няма да подкрепи проекта в сегашния му вид, но може да напусне залата или да не гласува промените в Конституцията като това не-гласуване трябва да се възприеме като израз на подкрепа за съдебна реформа, която да се случи след местните избори по изцяло нов проект. Междувременно премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че е против отлагането на промените и оттеглянето на сегашния проект за изменения в Конституцията.

Последва и реакцията на Местан, която идва днес след срещата на Борисов с лидера на АБВ Първанов.

„Ако днес, 21 юли, внесем новия проект (за промени в Конституцията) едновременно с изтеглянето на този, който очевидно не събира конституционно мнозинство като подкрепя, по Конституция има изискване за минимум месец отлежаване на този проект. Нека спазим този срок и на 21 или 23 август, на извънредно заседание да го приемем”, огласи новото предложение на ДПС Местан в студиото на bTv. Той припомни, че ако това стане със 180 гласа, автоматично се пристъпва към второ четене, докато при само 160 (за колкото в момента се бори първият проект-б.р.) ще тече двумесечен срок между четенията и така реформите ще останат за след вота.

Лидерът на ДПС анонсира, че ако идеята му срещне подкрепа, партията ще бъде съвносител на текстовете в новия проект за промяна на Конституцията.

От АБВ вчера заявиха, че биха подкрепили само три от точките от сегашния законопроект – разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегии, пряк избор на членовете от магистратската квота и засилване на ролята на инспектората. Видимо върху тези три точки е и коментарът на Местан за възможна промяна в позицията на ДПС.

Днес ръководството на ДПС официално ще обсъжда въпроса с ГЕРБ.

Реформаторският блок и правосъдният министър Христо Иванов държат на сегашния вариант за конституционни промени.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.