ДПС поиска пълна чистка във втория ешелон на властта

В състава на Обществения съвет към служебното правителство при президента са включени спорни и проблематични фигури, които меко казано будят тревога. Това каза на пресконференция във Велико Търново лидерът на ДПС Лютви Местан, но не пожела да посочи конкретни имена. Той още веднъж подчерта, че ДПС ще върне проучвателния мандат в мига, в който го получи, съобщиха от пресцентъра на Движението.

Служебният кабинет трябва да бъде съставен от хора, необвързани с политически централи или корпоративни интереси, заяви Местан. Според него бъдещите министри, техните заместници, а така също и областните управители, не трябва да носят съмнения за партийна ангажираност.

Няма как да приемем за служебен, кабинет, в който заместник-министрите на ГЕРБ, които са ярки политически лица, биха запазили постовете си или този кабинет да управлява с министри на областите, защото областните управители са съответните представители на изпълнителната власт за областта. Под служебен кабинет не разбираме само министрите, а и политическите кабинети на министрите от служебното правителство, посочи лидерът на ДПС.

Министрите от служебния кабинет трябва да не носят съмненията за партийна ангажираност особено с все още управляващата партия ГЕРБ, която е изчерпала кредита на доверие, каза Местан. "Ако някой иска да ни убеди, че се оттегля постепенно от властта, това означава да няма министри от ГЕРБ, да няма заместник-министри, да няма областни управители от ГЕРБ", каза още лидерът на ДПС. Според него не трябва да ги има и фигурите, чрез които Цветан Цветанов е упражнявал репресивната си власт.

Животът на следващия парламент на първо място ще зависи от формулата за съставяне на правителството и най-вече от програмата на това правителство, каза лидерът на партията. ДПС предлага ясна програма как да превърне формалното членство в реално членство в ЕС. Има ясно приоритети- сред които е противодействие срещу монополите, адекватна политика на доходите.

Снимка: Пресцентър на ДПС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.