ДПС няма да оттегли Бат`Сали като депутат, избран в Кюстендил

ДПС няма да оттегли обявения за депутат в 43-то Народно събрание Александър Методиев, придобил известност и като Бат`Сали. Това е позицията на партията, представена в Кюстендил от председателя на ДПС Лютви Местан при днешната му среща с кметовете на Кюстендил и Дупница Петър Паунов и Методи Чимев, предаде радио „Фокус”-Кюстендил. По думите на Лютви Местан, не трябва да се очакват от него противоконституционни действия.

Лидерът на ДПС се отзова днес на отправената на 20 октомври покана от Паунов и Чимев да обсъдят на място в Кюстендил проблема с тукашния 10-ти многомандатен избирателен район. Както е известно заради преразпределението на гласовете от чужбина ДПС получи депутатски мандат в Кюстендил с подадени за Движението едва 864 гласа от 61 528 гласували.

Обявяването на Александър Методиев (Бат`Сали) за депутат от Кюстендил доведе до масови протести на жители на Кюстендил и Дупница както в областния център, така и пред ЦИК в София. Стигна се и до блокиране на международния път за Кулата. Протестите бяха подкрепени и от кметовете на Кюстендил и Дупница, но не доведоха до промяна на факта.

Преди време депутаката от БСП Мая Манолова, която е от Кюстендил, апелира към лидера на ДПС Лютви Местан да замени Бат`Сали с втория в листата на ДПС тук. Кметът Паунов лансира дори идеята 43-то Народно събрание да започне с 239, а не с 240 народни представители.

Според предишни коментари на Лютви Местан по темата проблемът не е в личността на Александър Методиев, а в системата, по която се преразпределят гласовете от чужбина, наложена от авторите на Изборния кодекс в лицето на Искра Фидосова от ГЕРБ и Мая Манолова от БСП.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.