ДПС настоява да не се допускат прояви като т. нар. Луков марш

Лютви Местан призова президента Плевнелиев да свика ВНС, за да се направят нужните промени в Конституцията

Парламентарната група на Движението за права и свободи остро осъжда възвеличаването на събития и личности, свързани с фашистката и нацистката идеология. Подобни прояви не могат да бъдат оценени другояче, освен като своеобразен неонацизъм и открита гавра с историческата истина и паметта на милионите жертви на фашизма. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан прочитайки декларация от името на парламентарната група.

ДПС призовава компетентните институции, включително и Столичната община, да предприемат мерки за недопускане на прояви като т. нар. Луков марш, планиран за 15 февруари в София, каза Местан. Лидерът на ДПС припомни принципната позиция на ДПС срещу ксенофобията, антисемитизма и етнорелигиозната омраза.

В декларацията се припомня, че според Европейската конвенция за правата на човека, както и в българската конституция и в Наказателния кодекс проповядването на фашистка, антисемистка или друга антидемократична идеология е дефинирано като тежко престъпление от общ характер.

Обръщаме се и към останалите парламентарно представени политически сили с призив и те категорично да осъдят планирания за 15 февруари така наречен „Луковмарш” и всички останали прояви от подобно естество, заяви Лютви Местан.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.