ДПС иска оставката на Петър Москов заради расова дискриминация

Лютви Местан призова президента Плевнелиев да свика ВНС, за да се направят нужните промени в Конституцията

На днешното парламентарно заседание от ДПС поискаха оставката на здравния министър Петър Москов заради негови изказвания и коментари, в които прозира расова дискриминация и погазване на основни конституционни принципи и права. Става дума за изказванията на министъра, че в ромските махали няма държава и искането му при влизане на линейки в тези махали екипите да бъдат пазени от полиция заради случилите са посегателства върху медици.

В последните дни Москов, което сам е лекар, се извини няколко пъти, включително и днес от парламентарната трибуна, което обаче на намали напрежението и острите реакции от страна на правозащитни и ромски организации, а дори от ПП “Десните”. ДПС, обаче, буквално взеха на мушка министъра на здравеопазването.

„На някой демократ с по-реактивен характер ще му се поиска да изкрещи: „За какъв се мислите, г-н министър. Не заради това, че сте безсилен, а затова, че сте силен до безумие и безразсъдство”, заяви депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев. – „Този някой, който е решил да живее като скот, може да не е решил, може да е бил принуден. Ние искрено съчувстваме на лекаря, който е пострадал, но това не е начинът да се реши въпросът”, каза още Кърджалиев.

Здравният министър бе защитен от своя съпартиец Радан Кънев, който изтъкна, че истината (за нападенията над медици) няма етнически характер, а Москов не е направил нищо повече от това да каже истината, след което на два пъти се е извинил. Кънев обвини ДПС, че се заиграват с ромите, защото разчитат на тях като електорат.

„Имаме различни разкази и разбиране какво означава държавата да влезе в ромските квартали. Вие го разбирате с полицейски отряди”, заяви на свой ред председателят на ДПС Лютви Местан. Според него ролята на държавата преди всичко е за интеграция на ромите чрез ресурсите на образованието и тогава, по думите му, “няма да имаме тази тъжна статистика от над 200 нападения на лекари”.

„За мен е чест ДПС да ми искат оставката. Преди три дни казах, че ще направя всичко по силите ми да осигуря сигурността на екипите на Спешна помощ. Ще трябва цялото общество да осигури сигурността в Спешна помощ, защото те работят за цялото общество. Това с какви думи съм го казал е отделен въпрос. И аз моля за извинение, ако съм обидил някого, но аз стоя зад смисъла на тези думи”, отговори Петър Москов. Министърът изтъкна, че е казал истината – от началото на годината има 227 нападения над екипи на Спешна помощ и 3/4 от тези посегателства са станали в ромски махали.

Аз съм виновен, че го казвам, и ако не го кажа, проблемът няма да съществува, така ли е?, попита Петър Москов. След което попита, обръщайки се директно към ДПС: „Смисленият разговор е защо сме в това състояние и то е, защото в сериозна част от тези гета държава наистина няма. Няма я от много години, защото вие от ДПС имате ангажимента да представлявате тези роми, но да стъпи законността в тези гета, нямате ангажимент”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.