ДПС иска да сезира Конституционния съд за текстове от Изборния кодекс

ДПС ще инициира подписка за сезиране на Конституционния съд във връзка с текстовете в новия Изборен кодекс, въвеждащи изискването за така нар. Уседналост, които присъстват и в сега действащото изборно законодателство. Това стана ясно от изявление на председателя на ДПС Лютви Местан, цитиран от „Фокус”.

„Уседналостта е европейски принцип, само че в Европа уседналостта показва на избирателя къде може да гласува. Ако не може да гласува на едно място, той може да гласува на друго. В редакцията на Фидосова уседналостта не трябва да се нарича уседналост, а забрана за гласуване. Това е лишаване от право на гласуване и ние твърдим, че това е противоконституционно. В пленарна зала нашите опоненти казаха, че не е противоконституционно и ние сега казваме – ако са толкова убедени, че не е противоконституционно, да ни подкрепят с 12 гласа да сезираме Конституционния съд с едно тълкувателно решение”, заяви Местан.

„Нашият въпрос ще бъде: „Може ли уседналостта да се въведе по начин, който да забрани на българските граждани да гласуват?”. Ако отговорът на Конституционния съд е, че не може с Изборния закон да се дописва Конституцията, че може да се въвежда уседналост, но трябва да се направи по начин, който не лишава българските граждани от право на глас, което ще рече ако не могат в община Х, да могат да гласуват в друга, то тогава ние трябва да променим и противоконституционните текстове”, подчерта Местан.

„Лакмусът дали колегите от другите парламентарни групи са искрени в тезата си, че не нарушават Конституцията, е дали ще подкрепят подписката на ДПС. Ако не получим подкрепа от другите партии, това ще означава директно признание от тяхна страна, че знаят, че нарушават Конституцията и въпреки това предлагат противоконституционни текстове, за да реализират конюнктурни политически цели”, посочи Лютви Местан.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.