ДПС и ГЕРБ подкрепиха криминализирането на слухове за банковата система

Депутатите от ГЕРБ и ДПС гласуваха за промените в Наказателния кодекс, които криминализират слухове за банковата система. БСП не подкрепи предложенията,отнасящи се до престъпления против паричната и кредитна система.

Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години, гласи първата част от гласуваните промени в НК. Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева, гласи пълният текст на поправките.

С общо 90 гласа “за”, 5 “против” и 48 въздържали се промените в НК минаха, като зад тях застанаха депутатите от ГЕРБ и ДПС, а тези на “Коалиция за България” се въздържаха.

Още по време на дебатите депутатите от “Коалиция за България” Янаки Стоилов и Екатерина Заякова бяха категорични, че няма как да подкрепят така предложения текст, тъй като той крие опасности за свободата на словото и създава впечатление, че има определени институции, които не могат да бъдат подлагани на никакви критика.

Този текст навява на мисълта, че някой се опитва да създаде закон за защита на банките, които в условията на финансов капитализъм играят основна роля, коментира Стоилов и попита означава ли това, че този сектор от властта трябва да се ползва със свръх защита.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.