Доживотен затвор за мъжа, убил командос от МВР

Доживотна присъда за мъжа, убил командос от МВР
Доживотна присъда за мъжа, убил командос от МВР

Петко Петков от Лясковец бе осъден от Великотърновския окръжен съд на “доживотен затвор без право на замяна”. Най-тежкото наказание в българското правораздаване бе присъдено на 54-годишния Петков след като бе признат за виновен, че на 14 март 2014 година умишлено е убил спецполицая Емил Шарков и е направил опит да убие други петима антитерористи, участвали в операция за изземане на незаконното му оръжие.

За четирите пушки и карабини, и за 343-те броя боеприпаси, намерени в дома му, Петков получи още 8 години затвор, информира БНР. Петко Петков ще трябва да плаща и 390 000 лева кръвнина на съпругата на убития Шарков – Милена и дъщеря му Теодора, както и на родителите Ваня Рипчева и Емил Шарков.

Полицаят Емил Шарков загина при мащабна полицейска операция за задържането на Петко Петков, който по това време бе смятан за психичноболен и много опасен. Конкретен повод за операцията бе подаден сигнал от директора на близкото училище, че Петков е стрелял с пушка по играещите в двора деца, защото вдигали много шум и му пречели. След инцидента тогавашният главен секретар на МВР Светослав Лазаров определи полицейската операция като успешна за обществото и трагична за МВР, а бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев коментира, че се наблюдава постоянен срив в капацитета, ресурса и качеството на системата на МВР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.