Доживотен затвор без право на замяна за трима от „Килърите“

Доживотен затвор без право на замяна наложи Шуменският окръжен съд на Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Кеца и Георги Вълев по делото срещу "Килърите".
Присъдите са за участие в организирана престъпна група и за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов и Борислав Георгиев от София.
Сумиста, който е сочен за лидер на престъпната група,  бе признат за виновен по обвиненията за подбудителство и помагачество при убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на Борислав Георгиев.
Тримата осъдени ще излежават присъдите при специален режим.
Съдът оправда Георги Вълев по обвинението за палеж на колата на адвокат Лупов, но го намери виновен в извършване на лихварство, от което е придобил неправомерни доходи от 159 980 лева. Магистратите постановиха конфискация на част от имуществото на Вълев и глоба от 8 000 лева.
На 17 години затвор за убийството на Румен Рачев е осъден Янко Попов – Туцо, а за помагачество при същото убийство Райчо Стойнев получи 15 години при строг режим. Петър Атмаджов бе оправдан по обвиненията за помагачество при трите убийства, както и за палежа на лекия автомобил на адвокат Лупов. Той ще лежи в затвора 4 години при общ режим за побоя над Али Салем през 2007 година и за незаконно държане на боеприпаси.
Групата остава под стража, като разноски по делото и държавни такси ще плащат всички подсъдими без Петър Атмаджов. Присъдите могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.
И шестимата обвиняеми по делото – Петър Стоянов, Янко Попов, Васил Костов, Райчо Стойнев, Петър Атмаджов и Георги Вълев поискаха да бъдат оправдани, тъй като участията им в престъпленията не са доказани.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.