Доц. Георги Чанков: Сирийската криза е кулминация на Арабската пролет

„Кризата в Сирия е част от нерешения близкоизточен конфликт, който влиза в някаква нова фаза в резултат на политическото раздвижване, озаглавено „Арабска пролет”, но има и конюнктурни събития, които усложняват картината – например откриването на залежи от газ до крайбрежието на Сирия. Образува се един възел от противоречия, като някои от тях са с 50 годишна давност”. Това коментира преподавателят в катедра „Международни отношения” към Университета за национално и световно стопанство (УНСС) доц. Георги Чанков пред „Фокус”. Той разглежда проблема със сирийските бежанци като част от целия проблем на сирийската криза. По думите на доц. Чанков, заради липсата на стратегия за развитие на държавата и липсата на яснота по приоритетите по националните интереси, България изпада в неприятното положение да реагира със закъснения на събитията, без някаква предварителна подготовка и без някакви варианти за вземане на решение.

„По отношение като цяло на сирийската криза в България се увличаме от желанието да бъдем послушни и следваме позицията на някои наши външнополитически партньори, без да сме разсъждавали по въпроса дали тази позиция е в съответствие с българските национални интереси. Проблемът с бежанците е проблем, който дори още не знаем как да го формулираме”, казва доц. Георги Чанков. Според него, обаче, и в Европейския съюз няма обща външна политика по отношение на Сирия, тъй като държавите са разнообразни и имат твърде големи различния в тълкуването на националните интереси.

„Сирийският конфликт изобщо не е по мащабите на България. В Сирия се разиграва геополитически покер от много високо равнище. Ние не разполагаме с достатъчно информация дори да знаем какво играят участниците в тази игра, още по-малко имаме ресурс да вземем някакво решение, за да наклоним везните в някаква посока”, посочва преподавателят по международни отношения. И допълва, че предишното старание на външния министър Николай Младенов си беше откровено престараване, от което страната по-скоро загуби, отколкото спечели.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.