Доц. Антоанета Христова, психолог : Не е добре в парламента да няма радикални патриотични организации

Г-жо Христова,   политолозите прогнозират почти еднакви резултати за партиите и коалициите, които играят на  терена на патриотичното говорене. Кои от тях  се справят най-добре до момента?

Социално и патриотично говорене имат почти всички партии, но ако говорим за крайно патриотично говорене в момента до него най-плътно се приближават коалициите Патриотичен фронт и ББЦ.

А Атака къде стои?

Атака прекалено много преносочи  говоренето към  обвързане с образа на Русия, което, предполагам, им носи позитив, но пък така излизат от терена на радикалното партиотично говорене.

Как си обяснявате, че идеите на патриотичните формирования се припокриват – нещо, което виждаме в сутрешните блокове?

Не би могло да е различно, защото патриотичното говорене предполага няколко теми, които трябва да бъдат изговорени по-крайно и със съответната по-крайна емоция – за независимостта от външни намеси, за социалната подкрепа на по-бедните хора и, разбира се, теми, свързани с опазване на околната среда, с България. Темите не могат да бъдат безкрайни, но всички те трябва да бъдат свързани с опазване на националния интерес. Затова и тези две партии със своята по-ярко изразена патриотична позиция се отличават и затова можем да видим връзка между двете. Освен това  в голяма степен тези две партии са се припознали, тъй като ВМРО беше в ББЦ, а след това отиде в Патриотичен фронт. ВМРО носи марката на подобни послания по време на целия преход и припознавайки ББЦ вече играят на един общ терен.

Защо идеята на ББЦ за задължителна наборна служба се прегърна от Патриотичния фронт? Това копиране на идеи как изглежда отстрани?

Идеята на ББЦ за военна служба се предложи с цел тя да е вид образование, да е като място за придобиване на квалификация за тези, които я нямат. Т. е наборната военна служба не се разглежда  като форма на казарма, а като място, което учи на дисциплина и дава квалифакиция. Нормално е този начин на мислене да се прегърне от други патриотични формации. Но пък не е добре, когато различни партии си крадат програмите. Теренът е достатъчно богат, за да можеш да предложиш собствени идеи и собствена политика, които да те отграничат от останалите партии и коалиции.

Проучванията на социолозите са, че Патриотичен фронт е на ръба на влизане в парламента. Ако и ББЦ, които имат по-голяма преднина не успеят да влязат в парламента, кой ще преставлява тези широки радикалнипатриотични  настроения в НС?

Ако и ББЦ не влезе, няма да имаме радикално говорене в парламента, то  ще бъде запазено за извънпарламентарната сцена.

Добре ли е да няма?

Не е добре, защото почти няма парламент в Европа, където  по-крайните патриотични настроения да нямат свое предствителство в лицето на такива формации.   Липсата на такова представителство у нас  ще бъде предизвикателство към другите партии вътре в парламента да припознаят това говорене. Дали ще успеят обаче, е друг въпрос.

В момента напрежението у нас е много голямо от гледна точка на сигурността, от гледна точка на това, че е невъзможно да се  прогнозират сигурни изборни резултати и формат на правителство. Затова  динамиката на политическите процеси след 5 октомври ще бъде много активна. Накратко казано, театърът предстои.

1 Comment

  1. е тая психоложка. За да твърдиш, че ББЦ и ПФ са радикални патриоти, трябва да си или малоумен или платен измекяр. Бареков, Каракачанов и онова мьекащо бургаско недоразумение, дето го е срам от фамилията му, са радикални само в мераците им за кльопачка. След изборите, ако имат късмет, ще лижат радикално г.за на Бойко. Атака са радикални, ама няма да влязат, щото не купуват гласове. И свършихме с патриотизма. То и ние сме едни патриоти, мани бегай …

Leave a Reply

Your email address will not be published.