Досъдебното производство срещу ген. Шивиков тръгнало от “Военна полиция”

Главният прокурор Сотир Цацаров: Оправдателните присъди станаха прекалено много

Досъдебното производство срещу ген. Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение е образувано след постъпило уведомление от “Военна полиция”. Това се изтъква в съобщение на пресцентъра на Прокуратурата, разпространено “по повод множество публични изявления и коментари, касещи наказателното производство, водено срещу ген. Димитър Шивиков”.

“Досъдебното производство е било образувано на 01.04.2015 г. от Софийската военноокръжна прокуратура. Въз основа на събраните доказателства, на бриг. генерал Шивиков е повдигнато обвинение за злоупотреба с власт и служебно положение с цел имотна облага /чл. 387 ал. 3 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс/. Наказателното производство не е започнало въз основа на сигнали /вкл. и анонимни/, отправени пряко до органите на прокуратурата, а след като е получено писмено уведомление от служба „Военна полиция” за установени нарушения /използване на труд на кадрови военнослужещи, подчинени на Д. Шивиков, за ремонт на лично жилище/. След постъпване на уведомлението, Военноокръжна прокуратура – София е изискала от органите на военната полиция всички събрани материали и именно въз основа на тях е последвало образуване на досъдебното производство.

Съобразно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, служба „Военна полиция” е структура на пряко подчинение към министъра на отбраната”, се посочва в заключение в съобщението на Прокуратурата.

Както е известно след започналото досъдебно производство на ген. Шивиков бе отнет достъпа до класифицирана информация, което направи невъзможно той да изпълнява задълженията си като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Със своето днешно съобщение Прокуратурата на практика опровергава тезата на министъра на отбраната Николай Ненчев. Неотдавна в интервю за bTv министър Ненчев заяви, че срещу генерал Шивоков се води хибридна война, започнала по анонимен сигнал.

“Генерал Шивиков е достоен човек и генерал. Срещу него се води хибридна война. По анонимен сигнал ДАНС му отнема достъпа до секретна информация и на тази база аз трябва да го уволня. Ако след дни бъде оправдан, няма как да го върна на поста. Така може два бъде „отстрелян” всеки един висш военен”, заяви министърът на отбраната.

Междувременно в Карлово се проведе голям митинг в защита на ген. Шивиков. Пред събралото се множество генералът отхвърли повдигнатите му обвинения и обяви, че подава рапорт за напускане на армията.

Името на ген. Шивиков бе споменавано като сигурен кандидат за превдставител на България във военното командване на НАТО в белгийското градче Монс.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.