Допитване: Руснаците изпитват към Порошенко недоверие и антипатия

Новият президент на Украйна Петро Порошенко предизвиква в гражданите на Руската федерация преди всичко недоверие и антипатия. Повечето от тях смятат, че той, на първо място представлява интересите на САЩ и ЕС, както и на едрия бизнес и олигархията в Украйна.

Това показват данните от социологическо проучване на общественото мнение, проведено от Общоруския център за изучаване на общественото мнение, съобщава УНИАН, като се позовава на публикация в «Украинская правда». Изследването показва, че в 29% от анкетираните Петро Порошенко предизвиква недоверие, а други 19% изпитват антипатия. Пълно безразличие към личността на петия президент на Украйна са декларирали 22 на сто от участниците в допитването. Но пък други 7% не крият, че изпитват ненавист към Порошенко.

Делът на руските граждани, посочили че изпитват доверие (2%), надежда (2) и симпатия (1%) към Петро Порошенко са в границите на статистическата грешка, която според паспорта на проучването е 3,4%.

Почти половината от анкетиранитие (43%) са на мнение, че новият президент на Украйна представлява интересите на САЩ и ЕС; 37 на сто от руснаците са на мнение, че президентът (ще) лобира за едрия бизнес, а всеки пети (21%) го подозира в близост с “националистите и бандеровците”.

Новият украински президент се вълнува преди всичко от собствените си интереси, посочват 17 от анкетираните. Други 12 % са на мнение, че Порошенко представлява спецслужбите.

Изследването на ВЦИОМ е проведено на 31 май – 1 юни и е обхванало 1600 човека в 130 населени места в 42 области, региони и републики в Руската федерация.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.