“Дондуков” 2 с министър на правосъдието, БСП с реверанс към президента, а bTv – с гаф

 

Новият министър на правосъдието вероятно ще бъде началникът на кабинета на президента и вицепремиер в последните две служебни правителства Екатерина Захариева, информира в днешния си брой електронното издание на “Дневник”. Според източниците на медията премиерът Борисов днес ще обяви номинацията на Захариева и е възможно кандидатурата да бъде веднага гласувана от Народното събрание.

“Предложението шефът на кабинета на президента Екатерина Михайлова (става дума за Ек. Захариева! Бел. на ред.) да поеме поста на правосъден министър изглежда подходящо, защото то ще се опита да примири в някаква степен тези конкуриращи се и противопоставящи се групи в управлението, да даде сигнали и вътре, и навън от страната, че виждате ли тази прословута съдебна промяна, която се направи с конституцията, не е само комбинация, която трябва да внуши на българските граждани и на европейската комисия, че все пак в България нещо се прави”.

Това заяви в предаването на bTv  “Тази сутрин” зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Който със сигурност е имал предвид Екатерина Захариева, а не Екатерина (Катето) Михайлова, която в много по-голяма степен има нужната квалификация и опит за министър на правосъдието, но е член и бивш активист на “Демократи за силна България”, която лидерът й Радан Кънев обяви за опозиция на сегашното управление.

Както и да е! Техническият гаф Михайлова/Захариева безспорно е неприятен, но пък е абсолютно безопасен за съдебната реформа и няма нищо общо с обратите в политиката. Някои от които коментира и Янаки Стоилов.

“Реформаторският блок трябваше да бъде съуправляващ, в момента той се изявява като полууправляващ, една негова част се държи плътно до властта, а друга негова част се опитва, участвайки във властта, да се разграничи от нея. Но това не е станало по начин, по който да може да се каже, че една част е в опозиция, че тя вече не е от това цяло”, коментира Янаки Стоилов, който е и университетски преподавател по теория на правото и политология. Според Стоилов и в момента ДСБ са критична част от управляващите, а не опозиция, тъй като техните представители в изпълнителната власт, от които те не са се разграничили, продължават да участват в управлението на централно и на регионално ниво.

Янаки Стоилов обясни това практическо разграничаване на активисти на ДСБ от лидера на партията Радан Кънев с аксиомата, че властта е по-сладка от това да бъдеш в опозиция, особено в страна като България където властта не носи достатъчно отговорности, а носи повече облаги.

БСП ще гласува против конституционните промени днес, съобщи още Янаки Стоилов. Според него съдебната реформа би трябвало да има за цел рязко намаляване на диктуваните и купените съдебни актове, освобождаване на системата от давлението на политически фактори и да не бъдат обслужвани частни и корпоративни интереси,  но вместо това наблюдаваме битка на две групи, защитаващи политически и икономически интереси.

(Скрийншот – bTv)

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.