Дончев призова към дела всички, от които зависи, да не поскъпва тока за бизнеса

Правителство, парламент, комисия, производители трябва да положат необходимите усилия да няма увеличаване на цената на електроенергията за българския бизнес като ключов фактор за неговата конкурентноспособност. Това каза пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев след среща в Министерски съвет относно проблемите в енергетиката, на която присъстваха министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на енергетиката Темунжка Петкова, Кирил Домусчиев и представители на синдикалните организации, предаде “Фокус”. По думите на вицепремиера, в подобен формат консенсус има рядко, но след близо 2 часа разговори, участниците в срещата постигнали съгласие по няколко теми. Освен вече споменатия призив за общи усилия да няма поскъпване е постигнат консенсус и как да стане това: като се игнорират случаите на това, което Дончев нарече “свръхподпомагане”.

“Оказа се, че има 355 проекта за близо 100 млн. лв. финансирани от Програма за развитие на селските райони, които въпреки, че са получили европейска субсидия, голяма част от тях получават преференциална цена за произведената електроенергията все едно, че инвестицията е направена с техни пари или с кредит”, съобщи Томислав Дончев. Според вицепремиера това са случаи на необосновано завишаване на инвестиция и съответно на ползване на привилегии за по-евтин ток и КЕВР трябва да отнеме тези привилегии, защото това е в правомощията на комисията-регулатор.

“По две теми дискусията продължава и се надявам да имаме решение в сряда следващата седмица. Това е реформата в държавната енергетика, точно как ще се случи, с какви конкретни количествени и финансови параметри. Другата важна тема по отношение, на която дискусията продължава, е създаването на Нарочен фонд, който да компенсира дисбалансите и да бъде буфер в системата. Надявам се да бъда по-конкретен следващата седмица”, демонстрира оптимизъм Томислав Дончев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.