Домусчиев: Енергийната мафия е по-опасна от наркомафията

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев потвърди, че представители на бизнеса отново ще протестират на 30 септември срещу въведените от 1 август нови цени на електроенергията, както и срещу злоупотребите в сектора.

„Енергийната мафия е събирателно, което печели на гърба на потребителя. Ресурсът ѝ е голям и може да си позволи всичко. Тя е по-опасна от наркомафията”, заяви Домусчиев в студиото на Нова ТВ. Според него по-скъпият ток ще доведе до загубата на десетки хиляди работни места (Някои експерти ги изчисляват на 106 940 за период от една година), а крайните цени за потребителите неминуемо ще тръгнат нагоре, заради по-високата себестойност на продукцията.

„Протестът ще е масов. Аз не виждам нещо да се случва в енергетиката като промяна. Няма проверки, които да въведат ред във ВЕИ-тата, договорите с американските електроцентрали уж се предоговориха, но плащаме на старите цени”, подчерта Домусчиев. Шефът на КРИБ съобщи, че сдружението ще внесе два сигнала в прокуратурата. Първият е за прословутите “американски” централи в Марица-Изток с настояване държавното обвинение да каже кой, как и защо е подписал договорите за изкупуването на скъпата електроенергия, произвеждана от ТЕЦ „Марица 1” и „Марица 3”.

“Искаме разследване от 2001-ва, когато са подписани договорите, искаме да има наказани. Другият сигнал е за злоупотребите с ВЕИ-тата”, допълни Домусчиев. Той подчерта, че бизнесът няма намерение да прави буржоазна революция, „но виждаме, че никой не ни обръща внимание, а нещата продължават да вървят надолу”.

Всъщност отговорът на въпросите, задавани от КРИБ се съдържа в доклада на временната анкетна парламентарна комисия за състоянието на енергетиката, който бе огласен в края на пролетната сесия на Народното събрание, въпреки че работата на самата комисия бе удължена до 31 октомври. Председателят на комисията Валери Симеонов (ПФ) огласи шокиращи данни за огромни злоупотреби в сектора, както и за нарушенията, правени от собственици на ВЕИ-мощности. Но в същото време шефът на КЕВР Иван Иванов е категоричен, че от КРИБ нямат основания за протести – поне по основното си искане за връщане на цените на тока, действали до 31 юли – тъй като поскъпването в крайната цена на електроенергията за промишлените потребители е минимално, независимо от изравняването на такса “Задължение към обществото” за бита и индустрията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.