“Документален” филм на “Ал Джазира” пренаписва историята на България

"Документален" филм на "Ал Джазира" пренаписва историята на България и обявява турците за жертви на геноцид

Късометражен филм на арабската телевизия “Ал Джазира”, претендиращ за документалност”, на практика пренаписва историята на България от 1878 година насам и обявява турското население за жертва едва ли не на геноцид. Филмът е озаглавен “България, моята земя”, а негов автор е турската режисьорка Йелда Янат Багджи. Видеото е излъчено в Турция на 16 декември и може да бъде видяно в големите сайтове за видеосподеляне, например тук.

45-минутният филм започва с кадри от Видин, озвучени с песен на турски, която има следния текст:

„Оръжията прогърмяха във Видин, джамията беше унищожена по време на сутрешната молитва, църквата беше построена по време на следобедната молитва. Неверниците се заселиха в църквата. Всяка сутрин невинни младенци бяха завеждани в църквата и ги караха да почитат Бога. О, султане мой, спаси ни от непознатия. Знай това, няма друга религия освен исляма”.

За последните няколко дни видеото провокира множество дискусии в родното интернет-пространство, тъй като много от българите, които го изгледаха, се възмутиха от твърденията, изказани там, съобщиха днес Нова ТВ и offnews.bg.

“Според коментиращи в социалните мрежи, във филма е пълно с лъжовни и манипулативни твърдения относно мюсюлманите в България и на Балканите, тяхната история и отношението към тях, очерняйки християнските балкански народи – и по-точно България – и представяйки турците като мъченици за своята вяра, култура и етнос”, пише offnews.bg и предлага превод на твърденията на Джъстин Маккарти, представен във филма като историк от университета в Луизвил, САЩ.

„Балканите са били много турско място преди Балканските войни от 1912-1913 г. Малко над половината от населението на Балканите е било мюсюлманско. В Западните Балкани е имало албанци, а в Източните – турци. Те са били мнозинство. До края на войната, която създава България през 1877-78 г., около 17% от турците са избити. По време на Балканските войни е дори по-страшно, тогава 27% от турците са убити или умират от глад и болести. Това, което се случва на турците на Балканите, е едно от най-лошите неща, случвали се на човешки същества в цялата история. Това е една от най-големите катастрофи, за които никой не знае“, казва във филма Джъстин Макарти.

Според гласа зад кадър по време на Балканските войни умират 2,5 милиона мюсюлмани, а още 1 милион емигрират. “Въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България”.

Друг цитиран е историкът от университета в Уисконсин Кемал Карпат:

„През 19 век по-голямата част от населението на България е било от турци мюсюлмани. Така наречените българи са били малцинство. За да стане България зависима от Русия и да подкрепя политиката ѝ, е трябвало българите да станат мнозинство. Така руската армия и български банди (бел.ред. – „gangs”) избиват и изселват турци от Видин към Тракия и Анадола. Когато не могли да постигнат това, те се опитали да асимилират турците“, казва Карпат.

По-нататък във филма се изтъква, че при комунизма в България се провежда целенасочена политика на асимилация на турското малцинство, а противниците на това са пращани в лагери, по затвори и са били потискани по всякакви начини.

(Скрийншот: You tube)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.