Добре охранявани хора се заклеха като депутати в 43-ия парламент

В качеството си на доайен на народното представителство в 43-тото Народно събрание Стефан Данаилов удари първия звънец на новия парламент точно в 14,05 часа. На своите места в президиума бе служебното правителство воглаве с премиера Георги Близнашки, както и президентът на републиката Росен Плевнелиев.

Вецепрезидентът Маргарита Попова и останалите почетни гости на това тържествено събрание, сред които и четирима бивши парламентарни председатели, бяха на балкона, а патриарх Неофит бе получил стол в основата на стълбите към президиума – на една ръка разстояние от стенографката и на практически същата позиция спрямо залата като нея. За разлика от патриарха, главния мюфтия бе при другите гости на балкона.

Стефан Данаилов бе пределно лаконичен в приветствените си думи, изразявайки надежда да е по-добър орисник на 43-тото Народно събрание, отколкото на предходното. След което бърза премина към клетвените слова, които присъстващите в залата народни представители повториха на глас.

В 14,12 часа клетвата вече бе факт, а акордите на последвалите химни на България и на Европейския съюз – отзвучали.

Стефан Данаилов още веднъж пожела живот и здраве на колегите си депутати и даде думата на президента Плевнелиев за обръщение към народа и депутатите.

Петнадесет секунди по-късно президентът заяви, обръщайки се към народните представители: Сигурен съм, че вече усещате отговорността, с която ви натовари народното доверие!

Останалото – също както е при Шекспир – е повторение на вече казвани и рядко случвали се неща…

В това 43-то обикновено Народно събрание ГЕРБ имат 84 депутати, БСП – 39, ДПС – 38, Реформаторски блок – 23, Патриотичен фронт – 19, България без цензура – 15, Атака – 11, АБВ – 11.

В охраняема и безопасна близост до сградата на парламента има протест на жители на Кюстендил и Дупница срещу излъчването на Александър Методиев за народен представител. Както и срещу влизането на Анна Баракова – в ролята на Любимец 13/13 – за народен представител от ББЦ, поне докато не обяви намерение да стане независима…

Струва си да се каже, че президентът, премиерът, както и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов влязоха и този път в сградата на Народното събрание като добре пазени и вероятно много застрашени мъже – т. е. с цялата си охрана, която по традиция е най-многобройна около Бойко Борисов. Който пък, между другото, прекрачи входа на парламента видимо в лошо настроение и не уважи репортерите с нито дума.

В 14,20 президентът призова вместо на силните хора да заложим на силните институции, да се разграничим от криворазбрания национализъм, сеещ омраза и да гледаме напред към ХХІ век вместо назад към зависимостите на комунистическия режим…

Малко по-късно любозните слушатели и депутатите (първите – в рамките на прякото излъчване на заседанието от БНТ и БНР) чуха оценката на държавния глава, че ако истината за КТБ бъде заметена, то българският преход ще продължи още дълги години занапред.

Дванадесет минути по-късно президентът Плевнелиев завърши с думите: Пожелавам успех на вашата мисия за една по-добра България!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.